Foto: AP/Scanpix

2016. gads bijis karstākais novērojumu vēsturē, liecina ceturtdien publicētais ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas (NOAA) ziņojums.

Šis ir jau trešais gads pēc kārtas, kad tiek labots globālās temperatūras rekords.

Lai gan jau janvārī NOAA kopā ar Nacionālo aeronautikas un kosmosa administrāciju (NASA) prezentēja datus, kas pasludināja pērno gadu par karstāko novērojumu vēsturē, ceturtdien publicētais ziņojums sniedz lielāku ieskatu klimata pārmaiņu procesā, apkopojot informāciju par gandrīz 60 valstīm.

Pie NOAA ziņojuma strādāja vairāk nekā 500 autoru plašs kolektīvs, secinot, ka aktuāla ir gan ilgtermiņa globālā sasilšana, gan īstermiņa parādību, piemēram, "El Ninjo" radītais efekts.

NOAA secinājusi, ka siltumnīcas efekta gāzu koncentrācija atmosfērā ir nepieredzēti augstā līmenī – pērn un aizpērn bija vērojams straujākais oglekļa dioksīda koncentrācijas pieaugums pēdējo 58 gadu laikā, kad uzsākti novērojumi.

Jūras līmenis pērn bija par aptuveni astoņiem centimetriem augstāks nekā 1993. gadā, kad tika sākti novērojumi ar satelītiem. 2016. gads bija sestais pēc kārtas, kad kāpis jūras līmenis, secinājusi NOAA.

Vienlaikus NOAA uzsver, ka ledāji pērn kusuši nepieredzētā ātrumā un to apjoms šobrīd ir mazākais novērojumu vēsturē.

Ziņojums ir vispilnīgākais pārskats par klimata pārmaiņām, ko apstiprinājusi ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija, vērtē medijs "Politico". Lai gan ziņojumā paustais varētu atvieglot argumentu cīniņu ar Trampu un viņa atbalstītājiem, kuri noliedz klimata pārmaiņas, administrācijas publiskotajā dokumentā nav vētīts, kā cilvēki ietekmē globālo sasilšanu, piemēram, dedzinot akmeņogles un degvielu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!