Foto: Reuters/Scanpix
Pēdējo 25 gadu laikā pasaulē ir nogalināti vismaz 2297 žurnālisti un citi mediju darbinieki, un visvairāk šādu nāves gadījumu bijis Irākā, trešdien paziņoja Starptautiskā žurnālistu federācija (IFJ).

Žurnālisti ir zaudējuši dzīvību mērķtiecīgās slepkavībās, bumbu sprādzienos, apšaudēs un nolaupīšanās karu un citu bruņotu konfliktu laikā, vai arī viņus nogalinājuši organizētās noziedzības pārstāvji un korumpēti ierēdņi.

Pērn tika nogalināti 112 žurnālisti un mediju profesionāļi, tomēr vislielākais nogalināto skaits bijis 2006. gadā – 155, vēstīja IFJ.

Tikai apmēram desmitā daļa no žurnālistu slepkavībām ir tikusi izmeklēta, un IFJ atzina, ka slepkavību un citu uzbrukumu mediju darbiniekiem vaininieku atstāšana bez soda tikai uzkurina vardarbību pret žurnālistiem.

25 gadu laikā visvairāk žurnālistu ir nogalināti Irākā (309), Filipīnās (146), Meksikā (120), Pakistānā (115), Krievijā (109), Alžīrijā (106), Indijā (95), Somālijā (75), Sīrijā (67) un Brazīlijā (62).

2015. gadā Francijā gāja bojā 10 žurnālisti, kad džihādisti sarīkoja uzbrukumu satīriskā nedēļraksta "Charlie Hebdo" redakcijai Parīzē. Tādējādi Francija ar Irāku un Jemenu pērn dalīja pirmo vietu nogalināto mediju darbinieku skaita ziņā.

Kopš 1990.gada Āzijas-Klusā okeāna reģionā nogalināts 571 žurnālists, Tuvajos Austrumos – 473, Amerikā - 472, Āfrikā - 424, un Eiropā - 357 žurnālisti.

IFJ aicināja valdību ierēdņus, drošības un bruņoto spēku pārstāvjus un citus respektēt žurnālistu neatkarību.

Federācija arī aicināja "valdības pildīt savas starptautiskās saistības, izmeklējot žurnālistu slepkavības un nododot tiesai par tām atbildīgos, tādējādi atturot no vardarbības [pret žurnālistiem] nākotnē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!