Foto: Publicitātes attēli

Gandrīz trešdaļa ASV republikāņu partijas atbalstītāju atbalstītu dabā neeksistējošās pasaku tēla Aladina dzimtās karaļvalsts Agrabahas bombardēšanu, atklājusi ASV uzņēmuma "Public Policy Polling" veiktā aptauja.

Pagājušajā nedēļā veiktajā aptaujā uzņēmums vēlētājiem prasījis atbildes dažādos ar politiku saistītos jautājumos. Tomēr, kā jau tas bijis gaidāms, visinteresantākās izrādījušās atbildes uz šķietami vienkāršiem un pat speciāli absurdi veidotajiem jautājumiem.

Viens no jautājumiem, uz kuru atbildes pasaules medijos ieguvušas vislielāko rezonansi, bija: "Vai jūs atbalstāt Agrabahas bombardēšanu?" Lai gan 47% nav bijuši droši par to, vai šādu valsti vajadzētu bombardēt, 30% norādījuši, ka tas ir jādara, bet tikai 13% teikuši, ka Agrabaha noteikti nav jābombardē. Aptauju veicēji norāda, ka tieši republikāņu prezidenta kandidāta Donalda Trampa atbalstītāju vidū atbalsts militāram iebrukumam Agrabahā bijis vislielākais - par bijis 41%, bet pret - 9%.

Domokrātu partijas atbalstītāju vidū Agrabahas bombardēšanai atbalsts bijis mazāks - par bijuši 19%, bet pret - 36% aptaujāto demokrātu.

"Public Policy Polling" norāda, ka apzināti nav minējuši, ka Agrabaha reālitātē nemaz nepastāv - tā ir pasaku tēla Aladina dzimtā karaļvalsts.

Republikāņu atbalstītāju vidū aptuveni 36% uzskata, ka Ņūdžersijas štatā dzīvojošie arābi līksmoja, kad 2001. gada 11. septembrī teroristi divas lidmašīnas ietrieca Dvīņu torņos, viena tika ietriekta Pentagonā, bet viena nogāzās uz lauka. Iepriekš vēlēšanu kampaņas laikā Tramps izteicās, ka 11. septembra teroraktiem līdzi sekojis no Ņūdžersijas, kur "tūkstošiem un tūkstošiem cilvēku līksmoja, kad ēkas gāzās lejā". Ņūdžersijas amatpersonas un iedzīvotāji gan pilnībā nolieguši šādu notikumu iespējamību.

Tāpat 54% atbalsta Trampa ierosinājumu musulmaņiem liegt iebraukt ASV, bet 46% uzskata, ka valstī ir jāizveido nacionālā musulmaņu datu bāze.

Katrs ceturtais aptaujātais arī norādījis, ka islāmu ASV jāaizliedz.

Uzņēmums "Public Policy Polling" jau iepriekš līdzās jautājumiem par politiku un ekonomiku uzdevis tādus jautājumus kā "Vai jūs ticat dievam?", "Vai prezidents Obama nonāks Paradīzē" un "Vai hipsteriem vajadzētu nodokli par to, ka viņi ir kaitinoši?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!