63% Ukrainas iedzīvotāju uzskata, ka starp Ukrainu un Krieviju notiek karš, savukārt 65% Krievijas iedzīvotāju ir pretējs viedoklis, liecina aptauju rezultāti, par kuriem vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Aptauju Ukrainā rīkoja Kijevas Starptautiskais socioloģijas institūts, bet Krievijā – Levadas Centrs, un institūts salīdzināja to rezultātus.

"Vairums ukraiņu piekrīt viedoklim, ka Krievija un Ukraina karo savā starpā: šo apgalvojumu atbalstīja 63% aptaujāto, neatbalstīja 18%, bet 19% nespēja atbildēt," teikts institūta paziņojumā.

Sociologi atzīmē, ka Krievijā aptaujātie lielākoties neatzina karu starp abām valstīm. No respondentiem Krievijā tikai 25% uzskatīja, ka Ukraina un Krievija karo savā starpā, 65% pauda pretēju viedokli, bet 11% neizteica savas domas šajā jautājumā.

"Pozīcija, kādu vairums ukraiņu ieņēma 2014. gadā, praktiski nav mainījusies. Krievijas pilsoņi pārsvarā neuzskata savu valsti par militāra konflikta pusi un neatzīst Krievijas armijas klātesamību Ukrainā. Savukārt ukraiņi lielākoties ir pārliecināti, ka starp abām valstīm notiek karš un to apstiprina Krievijas karaspēka klātbūtne Ukrainas teritorijā," paziņoja Kijevas Starptautiskais socioloģijas institūts.

Institūts veica aptauju Ukrainā no 5. līdz 16. februārim, personīgās intervijās izvaicājot 2020 respondentus 110 apdzīvotās vietās visos apgabalos (izņemot Krievijas anektēto Krimas autonomo republiku). Luhanskas apgabalā aptauja tika veikta tikai Ukrainas kontrolētajā teritorijā, bet Doņeckas apgabalā – visā tā teritorijā.

Levadas Centrs veica aptauju no 22. līdz 25. janvārim, uzdodot jautājumus 1600 cilvēkiem 137 apdzīvotās vietās 48 Krievijas reģionos.

Abās aptaujās tika izvaicāti cilvēki vismaz 18 gadu vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!