Foto: Reuters/Scanpix
74% Krievijas iedzīvotāju atbalstītu valdību gadījumā, ja starp Ukrainu un Krieviju izceltos karš, atsaucoties uz nevalstiskās organizācijas Levadas centrs aptauju, vēsta "Korrespondent.net".

Tikai 13% aptaujāto atbildēja, ka neatbalstītu karu starp kaimiņvalstīm. 77% respondentu uzskata, ka pie Kijevas un Maskavas attiecību pasliktināšanās ir vainojama tieši Ukraina, bet Maskavas vainu konfliktā saskata tikai 3% iedzīvotāju.

Par leģitīmu Ukrainas pašreizējo varu uzskata 14% aptaujāto, bet 73% to atzīst par neleģitīmu, kas saskan ar Maskavas oficiālo viedokli.

Runājot par kara iespējamību, vairums aptaujāto - 66% - uzskata, ka līdz reālam militāram konfliktam attiecību saasināšanās starp Kijevu un Maskavu nenonāks. Tikmēr 23% uzskata, ka karš ir visumā ticams scenārijs.

Aptauja veikta no 21. līdz 24. martam, aptaujājot 1603 cilvēku lielu reprezentatīvo izlasi gan no pilsētām, gan laukiem. Aptaujas statistiskā kļūda nepārsniedz 3,4%.

Vēstīts, ka Krievija ir okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Maskava ir paziņojusi, ka aizstāv krievvalodīgos un patur tiesības savus tautiešus aizsargāt arī citos Ukrainas reģionos. Ukraina ir nobažījusies, ka Krievijas spēki varētu iebrukt Ukrainas austrumos.

Pēc 16. martā Krimā notikušā starptautiski neatzītā referenduma, kurā 97% balsotāju izteikuši vēlmi pievienoties Krievijai18. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par pussalas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Jau no februāra beigām Krimas pussalu kontrolēja Krievijas spēki - bloķējot vai ieņemot militāros un citus svarīgus objektus. Uz 26. martu Krievijas spēki jau bija pilnībā pārņēmuši visas Ukrainas militārās bāzes Krimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!