Mūžībā aizgājis 90 gadus vecais Kubas bijušas līderis Fidels Kastro, atsaucoties uz Kubas medijiem, ziņo CNN.

"Galvenais Kubas revolūcijas komandieris nomira piektdien, plkst. 22.29 (sestdien plkst. 5.29 pēc Latvijas laika)," norādījis pašreizējais prezidents un Fidela Kastro brālis Rauls Kastro, informē britu raidsabiedrība BBC.

Par šo notikumu Rauls Kastro tautai paziņoja vēlā vakara stundā, pasakot sēru vēsti Kubas nacionālajā televīzijā.

Kubā izsludinātas deviņas dienas ilgas sēras. Laikā no 26. novembra līdz 4. decembrim atcelti visi publiskie pasākumi un izrādes, bet valsts karogi pie sabiedriskajām ēkām un bruņoto spēku objektiem tiks nolaisti pusmastā, teikts valdības izplatītajā paziņojumā.

Kastro pelni pirms apbedīšanas valsts otrajā lielākajā pilsētā Santjago de Kubā, četras dienas tiks vesti procesijā cauri visai Kubai. Kastro bēres paredzētas 4. decembrī.

Fidels Kastro, kuram apritēja 90 gadi, bija vadījis Kubu 48 gadus un tika mīlēts kā varonis un ienīsts kā diktators.

Fidels dzimis 1926. gada 13. augustā. Īsi pēc 20 gadu sasniegšanas viņš iesaistījās politiskās kustībās un drīz vien pievērsās kreisi revolucionārām idejām. Viņa vadībā tika īstenots partizānu karš, kurš noslēdzās ar revolucionāru uzvaru 1959. gadā. 1959. gadā Kastro vadīja nemiernieku spēkus, kas gāza diktatoru Fulhensio Batistu.

Savas varas gados viņš meta izaicinājumu 10 ASV prezidentiem, bet pēc viņa atkāpšanās no prezidenta amata Kuba ir mainījusies un ASV vairs oficiāli nav Kubas ienaidniece.

Kubas revolūcijas līderis Kastro varu nodeva savam brālim Raulam, kad 2006. gadā strauji pasliktinājās viņa veselības stāvoklis. Rauls Kastro par jauno Kubas prezidentu oficiāli apstiprināts 2008. gadā.

Raula valdīšanas laikā ir uzlabojušās Kubas un ASV attiecības, taču pēc martā notikušās vēsturiskās ASV prezidenta Baraka Obamas vizītes Havanā Fidels Kastro oficiālajā laikrakstā kritizēja ASV, rakstot, ka "mums no impērijas neko nevajag".

Tāpat Kastro nesen kritizēja Obamu par to, ka viņš nav atvainojies Hirosimas cilvēkiem par Otrā pasaules kara laikā uz pilsētu nomesto atombumbu. Obama Hirosimu apmeklēja šogad maijā.

Novērotāji domāja, ka Fidelam Kastro bija vien ierobežota ietekme uz politiskajiem notikumiem Kubā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!