Foto: AP/Scanpix

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto ceturtdien paziņojis, ka Austrijas veiktā robežkontrole, kas pēdējo dienu laikā radījusi garas automašīnu rindas Ungārijas pusē, esot nepamatota.

Sījārto norādīja, ka kontrole nepieciešama uz Ungārijas robežas ar Serbiju un Horvātiju, taču ne uz robežas ar Austriju. Viņš uzsvēra, ka Ungārija pilda savu pienākumus Šengenas ārējās robežas apsardzībā.

"Manuprāt, tas, ko dara austrieši uz Ungārijas-Austrijas robežas, ir nepamatoti," preses konferencē norādīja ministrs.

Tikmēr Austrijas policija paziņojusi, ka pieaugušais nelegālo ieceļotāju skaits no Ungārijas licis, sākot ar 4.jūliju, intensificēt automašīnu pārbaudi uz robežas.

Pērn Austrijā no Ungārijas ieradās vairāki simti tūkstošu nelegālo imigrantu, pamatā Tuvo Austrumu valstu pilsoņi. Vairums no viņiem Austriju gan šķērsoja vienīgi tranzītā, cenšoties nokļūt Vācijā vai Zviedrijā.

Taču šī nelegālo imigrantu plūsma faktiski apsīka pēc tam, kad Ungārija slēdza savas robežas ar Serbiju un Horvātiju.

Reaģējot uz Austrijas pastiprināto robežkontroli, kontroli pastiprinājusi arī Ungārija, radot automašīnu rindas arī robežas Austrijas pusē.

"Mēs pieņemam zināšanai Ungārijas paskaidrojumu, ka tā ir satiksmes kontrole, taču patiesībā tā līdzinās robežkontrolei," norādīja Austrijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis.

Trešdien Austrijas ārlietu ministrs izsauca Ungārijas vēstnieku, lai pieprasītu paskaidrojumus.

Tikmēr Austrijas policijas pārstāve paziņojusi, ka robežkontrole vismaz tuvāko dienu laikā tiks turpināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!