Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins piektdien tiksies ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, apstiprinājusi Seula. Muns sagaidīs Kimu uz cementa blokiem, kas iezīmē abu valstu robežu demilitarizētajā zonā, atklāja Dienvidkorejas prezidenta sekretariāta vadītājs.

Kad Kims šķērsos robežas līniju, viņš kļūs par pirmo Ziemeļkorejas līderi, kas spēris kāju Dienvidkorejā kopš Korejas kara beigām pirms 65 gadiem. Kimu sagaidīs goda sardze, un abi līderi tālāk dosies uz Miera namu, stikla un betona ēku Phanmundžomas ciemata dienvidu pusē, kur notiks sarunas.

Plānots, ka abu valstu delegācijas pusdienos atsevišķi, un Ziemeļkorejas pārstāvji dosies atpakaļ uz savu robežas pusi, lai paēstu. Pēc tam sarunas turpināsies, kuru noslēgumā paredzēts nākt klajā ar kopīgu paziņojumu.Vakarā pirms Kima atgriešanās Ziemeļkorejā plānots bankets un atvadu ceremonija.

Ziemeļkorejas delegācijā būs arī Kima māsa Kim Jočena, kura februārī apmeklēja olimpiskās spēles Dienvidkorejā, un Ziemeļkorejas nominālais valsts galva Kims Jonnams. Kima un Muna tikšanās būs trešā abu valstu līderu tikšanās kopš Korejas kara, kas ilga no 1950. gada līdz 1953. gadam.Iepriekšējās tikšanās notika 2000. gadā un 2007. gadā, kad Ziemeļkorejā pie varas atradās Kims Čenirs, bet Dienvidkorejā prezidenta amatu ieņēma attiecīgi Kims Tedžuns un Ļo Muhjuns.

Gaidāms, ka Kima un Muna sarunās galvenā tēma būs Ziemeļkorejas kodolarsenāls. Ziemeļkoreja 2017.gadā sarīkoja divus kodolizmēģinājumus un vairākus ballistisko raķešu izmēģinājumus. Kopumā Ziemeļkoreja veikusi sešus kodolizmēģinājumus, no kuriem pēdējais un līdz šim spēcīgākais notika pērnā gada septembrī. Taču Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmējušas zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli.

Maijā vai jūnijā gaidāma Kima un ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās, gatavojoties kurai Ziemeļkoreja pagājušajā nedēļā solīja izbeigt kodolizmēģinājumus un starpkontinentālo ballistisko raķešu izmēģinājumus, bet nav apņēmusies atteikties no kodolieročiem, kurus Phenjana uzskata par vairogu pret Rietumu mēģinājumiem gāzt tās valdību.

Dienvidkorejas prezidenta sekretariāta vadītājs atzina, ka Muna un Kima tikšanās būs sarežģīta. "Sarežģītā daļa ir, kādā līmenī abi līderi spēs panākt vienošanos attiecībā un Ziemeļkorejas gatavību atteikties no kodolieročiem" un kā tas tiks pausts rakstiski, viņš piebilda.

Muns iepriekš izteicies, ka būtu jāpanāk miera līguma parakstīšana, ar ko oficiāli tiktu izbeigts Korejas karš, taču Dienvidkorejas prezidenta sekretariāta vadītājs neminēja šo jautājumu gaidāmā samita dienaskārtībā. Taču apspriežamo jautājumu vidū varētu būt karā šķirto ģimeņu apvienošanās.

Phanmundžomas robežpunkts, kurā piektdien tiksies Koreju līderi:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!