Foto: AP/Scanpix

Londonā noslepkavotais bijušais Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieks un Kremļa kritizētājs Aleksandrs Ļitviņenko ir bijis Lielbritānijas ārējā izlūkdienesta MI6 aģents un cieši sadarbojies arī ar Spānijas izlūkdienestu, ceturtdien Londonā paziņoja viņa atraitnes Marinas Ļitviņenko advokāti.

Ļitviņenko nāves apstākļu tiesu medicīniskās izmeklēšanas gaitā atraitnes advokāti pauda pārliecību, ka viens no lieciniekiem lietā būs MI6 aģents, kurš tiesā tika nosaukts par "Mārtinu". Šī aģenta personība netiks izpausta, jo viņš īstenoja sakarus starp MI6 un Ļitviņenko.

Viens no izmeklēšanas virzieniem būs arī Spānijas organizētās noziedzības iespējama līdzdalība Ļitviņenko nāvē, paziņoja Augstās tiesas tiesnesis Roberts Ouens.

Britu raidsabiedrība BBC informēja, ka Krievijas Izmeklēšanas komiteja paudusi vēlmi piedalīties izziņā Ļitviņenko lietā. Agrāk tika apspriesta Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) kā ieinteresētas puses piesaistīšana šajā izziņā.

Lielbritānijas valdību, kas arī atzīta par vienu no pusēm šajā procesā, tajā pārstāv Iekšlietu ministrija, kas koordinē valdības sakarus ar tiesu mediķi.

Kā puses šajā procesā piedalās arī galvenais aizdomās turētais Andrejs Lugovojs un uzņēmējs Boriss Berezovskis.

Ceturtdien sākās Ļitviņenko nāves lietas izskatīšana pēc būtības un tika paziņots, ka izziņa šajā lietā sāksies ne agrāk par 1.maiju un notiks bez zvērināto piedalīšanās. Jau iepriekš kļuva skaidrs, ka puses līdz decembrim fiziski nav varējušas iepazīties ar daudzajiem dokumentiem, kas procesa gaitā jāizskata.

Aleksandrs Ļitviņenko, kas atklāti kritizēja bijušo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, 2006.gada 1.novembrī tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs-210. Viņš pirms nāves nepārprotami apsūdzēja Kremli par līdzdalību viņa slepkavībā, tomēr Maskava šīs apsūdzības noliedz. Viņa nāve izraisīja diplomātisko krīzi Krievijas un Lielbritānijas starpā.

Ļitviņenko atraitne pērn britu raidsabiedrības BBC krievu valodā raidošajam kanālam norādīja, ka viņas vīrs ir strādājis kā britu slepeno dienestu organizētās noziedzības apkarošanas nodaļu konsultants. Izmeklēšanas advokāts Hjū Deiviss paziņoja, ka ir zināms Lielbritānijas policijas izmeklēšanas par Ļitviņenko iespējamo saistību par MI6 rezultāts, tomēr tas netiks publiskots.

Galvenais aizdomās turētais Ļitviņenko slepkavības lietā ir Andrejs Lugovojs. Bijušais Valsts drošības komitejas (VDK) un FDD virsnieks Lugovojs 2007.gada decembrī tika ievēlēts Krievijas parlamenta apakšpalātā Valsts domē un pērn decembrī notikušajās vēlēšanās deputāta mandātu saglabāja, tāpēc Krievijā viņam ir imunitāte pret kriminālvajāšanu. Krievijas atteikšanās izdot Lugovoju Lielbritānijai ir viens no galvenajiem abu valstu attiecību saasinājuma iemesliem.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja pērn atzina Lugovoju par cietušo krimināllietā par Ļitviņenko slepkavību, jo arī viņš saindējās ar poloniju-210, kad 2006.gada oktobrī un novembrī Londonā kontaktējās ar Ļitviņenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!