Foto: AFP/Scanpix

Plānotā tikšanās starp vācu eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD) un Marinas Lepēnas vadīto Francijas Nacionālo fronti (FN) izraisījusi nesaskaņas Vācijas partijā.

Divi vadoši AfD biedri Georgs Pacderskis un Aleksandrs Gaulands apšaubījuši partijas līdzpriekšsēdētājas Fraukes Petrijas pieņemto lēmumu piedalīties 21. janvārī Vācijas pilsētā Koblencā paredzētajā pasākumā.

Šajā konferencē piedalīsies arī citu Eiropas valstu galēji labējo partiju līderi, tostarp Nīderlandes Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss un Itālijas Ziemeļu līgas vadītājs Mateo Salvīni.

Tomēr Pacderskis intervijā laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pauda savas šaubas par FN.

"Es uzskatu, ka Nacionālā Fronte mums nepavisam nav piemērota," viņš sacīja.

"FN ir sociālistu partija. Man personīgi ir iebildumi," piebilda AfD biedrs.

Lai arī abas partijas ir iestājušās pret patvēruma meklētāju uzņemšanu, tām tomēr ir atšķirības ekonomiskajos jautājumos.

Lepēnas vadītā partija iestājas par ekonomisku protekcionismu, bet AfD, lai arī ir noskaņota pret eiro, tomēr ekonomiskā ziņā ir liberāla.

Vācijas partija iestājas par dažu valsts pakalpojumu privatizāciju un uzskata, ka tirgus konkurence ir "labāka nekā valsts iejaukšanās".

Kritiķi vaino Petriju par to, ka viņa nav gaidījusi partijas vadības viedokli par gaidāmo tikšanos, tā vietā publiski pavēstot par plāniem apmeklēt pasākumu.

Petrija par savu dalību paziņoja pirmdienas vakarā tviterī, tikai pēc tam par to informējot partijas vadību.

Gaulands to nosauca par "diezgan dīvainu pieeju", norādot, ka partijas līdere "aiz pieklājības" būtu varējusi vismaz vienu dienu pagaidīt.

Šī nevienprātība atspoguļo partijā valdošo cīņu par varu un tās ideoloģisko kursu. Daļa partijas biedru vēlas ideoloģiskajā spektrā virzīties tālāk pa labi, bet citi, piemēram, AfD līdzpriekšsēdētājs Jergs Meitens vēlas ieturēt mērenāku kursu.

Pati Petrija pērn atteicās iesaistīties "diskusijās par birkām", atbildot uz jautājumu, cik tuvu viņas partija ir FN vai Austrijas Brīvības partijai.

Meitens savukārt ir distancējis AfD no FN, uzsverot, ka Lepēnas vadītajai partijai ir "fundamentāli nacionālistiskas un sociālistiskas idejas, kas mūsu partijai ir svešas".

AfD, kas iestājas pret Vācijas kancleres Angelas Merkeles liberālo imigrācijas politiku, aizvadītā gada laikā pieredzēja atbalsta pieaugumu vairākās federālo zemju vēlēšanās.

Pirms septembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām AfD reitings šobrīd valsts mērogā sasniedzis jau 15 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!