Foto: Reuters/Scanpix
Afgāņu ģenerālis un valsts viceprezidents Abduls Rašids Dostums saņēmis atteikumu nolaisties dzimtajā Afganistānā, kad viņš pirmdienas vakarā atgriezies no ilgstošas ārstēšanās Turcijā, atsaucoties uz amatpersonām, ziņo BBC.

Bijušo modžahedu vadoni Balhas reģiona Mazārešarīfas lidostā pēc aptuveni divu mēnešu prombūtnes gaidījuši vairāk nekā 1000 cilvēku, kā arī Balhas reģiona gubernators Ata Mohameds Nūrs. Pūlim bijuši sagatavoti dažādi plakāti, piemēram, "Laipni lūgts mājās, mūsu vadoni!", novērojuši "Reuters" žurnālisti. Dostums Balhā un kaimiņos esošajā Džouzdžānas reģionā, no kura nāk, ir ieredzēts līderis, kurš reģionu pārvaldījis jau vairākas desmitgades.

Dostums, viņa sagaidītājs Ata Mohameds Nūrs, kā arī trešais etniskais līderis Mohameds Mohakeks nesen izveidoja opozīcijas grupu, aicinot reformēt politisko iekārtu, kurā prezidents esot ieguvis pārāk daudz varas. Izskanējis, ka līdz ar Dostuma sagaidīšanu bija paredzēts beidzot oficiāli pasludināt jaunas koalīcijas veidošanu.

Lidmašīna gan bijusi spiesta nolaisties Turkmenistānas galvaspilsētā Ašgabatā. Izskanējis, ka fiziski tai nolaisties nav ļāvuši Vācijas armijas pārstāvji, bet NATO komandcentrs šādus apgalvojumus noraidījis, raksta BBC. Pēc incidenta Dostuma pārstāvji pat noraidījuši, ka politiķis vispār atradies lidmašīnā.

Kāda Afganistānas prezidentam Ašrafam Gani tuva persona pastāstījusi medijam, ka Dostuma atgriešanās neesot bijusi saskaņota. "Mēs gribējām, lai viņš ierodas Kabulā, lai saprastu, kas notiek," norādījusi persona, kura vēlējusies palikt anonīma, "viņam nav likumīgu problēmu atgriezties, valdībai nav problēmu, bet viņam bija jāizvēlas pareizais ceļš."

Viņš devās ārstēties īsi pēc tam, kad izskanēja apgalvojumi, ka viņš saviem vīriem licis nolaupīt, piekaut un izvarot politisko sāncensi. Jebkādus pāridarījumus gan Dostums ir noliedzis un viņa pārstāvji uzsvēruši, ka viceprezidents lidojis pārbaudīt veselības stāvokli.

Dostuma politiskā karjera ir raiba, un viņš ir zināms karavadonis jau vairākas desmitgades. Viņš vienotajai valdībai izlēma pievienoties 2014. gadā, bet nesen viņa nu jau bijušais sabiedrotais Ahmads Ešči apsūdzēja viņu uzbrucēju uzsūtīšanā. Ešči apgalvo, ka pats viceprezidents un vēl desmit vīri viņu fiziski ietekmējuši Dostuma mājā 2016. gada novembrī. Bijušais karavadonis noraidījis apsūdzības, paziņojot, ka viņa bijušo sabiedroto piekāvuši valsts specdienestu karavīri.

BBC atgādina, ka Dostums arī 2008 gadā devās uz Turciju pēc tam, kad izskanēja, ka karavadoņa rokaspuiši uzbrukuši politiskajam oponentam Kabulā un iesaistījušies apšaudē ar policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!