Foto: Europa.eu
Afganistānā ceturtdien no ieslodzījuma atbrīvoti 65 aizdomās turamie talibu nemiernieki.

Lēmums par ieslodzīto atbrīvošanu pieņemts, neskatoties uz ASV iebildumiem, ka šie cilvēki varētu apdraudēt NATO un afgāņu spēkus.

Reaģējot uz ieslodzīto atbrīvošanu, ASV paudušas dziļu nožēlu par šādu lēmumu, brīdinot, ka tas varētu izraisīt vardarbības uzliesmojumu kara izpostītajā valstī.

"Afganistānas valdība uzņemas atbildību par šī lēmuma rezultātiem," teikts ASV vēstniecības paziņojumā. "Mēs mudinām darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka atbrīvotie nepastrādā jaunus teroraktus."

Kabula 9.janvārī paziņoja, ka pierādījumu trūkuma dēļ no Bagramas cietuma pavisam tiks atbrīvoti 72 cilvēki.

Afgāņu varasiestādes "secinājušas, ka pret 72 no 88 cietumniekiem nav pierādījumu. Pēc ASV spēku iebildumiem mēs atkārtoti izskatījām lietas un tagad mēs atbrīvosim 65 cietumniekus", paziņoja komisijas amatpersona, kura pārskata ieslodzīto lietas.

Afganistānā izvietotie ASV spēki jau tolaik izplatīja paziņojumu, ka šie cietumnieki rada bažas par afgāņu un starptautisko spēku drošību.

"Šo cietumnieku atbrīvošana ir liels solis atpakaļ likuma varai Afganistānā," bija norādīts paziņojumā.

Bagrama bija galvenais ieslodzījuma centrs Rietumu spēku notvertajiem talibiem un citiem nemierniekiem, līdz tas pagājušajā gadā tika nodots Afganistānas valdības kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!