Foto: F64

Par jaunas sievietes atstāšanu bezsamaņas stāvoklī un palīdzības nesniegšanu Zemgales rajona tiesa piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu bijušajam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārsta palīgam, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Kādās kāzu svinībās dzīrotāji vienu no viesiem – 31 gadus veco Alīnu Ansoni – atraduši guļam zemē bezsamaņas stāvoklī. Iespējams, sieviete bija pakritusi. Tika izsaukta NMPD. Atbrauca brigāde no Kauguriem. Ārsta palīgs Gints Vaits ieteica cietušo apguldīt, bet uz slimnīcu neveda.

Kad nākamajā dienā cita NMPD brigāde Ansoni tomēr aizveda uz slimnīcu, viņas dzīvību vairs glābt neizdevās - sievietei bija iestājusies smadzeņu nāve. Mirušās Ansones orgāni tika ziedoti citiem cilvēkiem, savukārt Vaitu atlaida no darba.

Kā vēstīja LTV, par medicīniskās palīdzības nesniegšanu cietušajai tagad Zemgales rajona tiesa Vaitam piespriedusi vienu gadu ilgu brīvības atņemšanu nosacīti un četru gadu liegumu nodarboties ar ārstniecību.

Vaits tiesā savu vainu atzinis daļēji, lai gan LTV viņš sacīja, ka vainu neatzīst nemaz, jo nezinot, kā cietusī satraumējusies. Bijušais mediķis apgalvoja, ka tad, kad ieradies uz izsaukumu, sievietei neesot bijis traumas pazīmju. Pēc Zemgales rajona tiesas tiesneses Ligitas Sprigules atstāstītā, Vaits tiesas procesā izteicis minējumu, ka varbūt jau pēc mediķu aizbraukšanas cietušās radinieki nesuši viņu uz gultu un paši nometuši zemē.

Tiesa atzinusi par iespējamu apsūdzētajam noteikt nosacītu sodu, jo gūta pārliecība, ka turpmāk viņš neizdarīs noziedzīgus nodarījumus, turklāt Vaits nav iepriekš sodīts. Arī Rietumzemgales prokuratūras prokurore Daiga Vāciete uzskatījusi par iespējamu apsūdzētajam noteikt nosacītu sodu.

NMPD direktore Liene Cipule "Panorāmai" komentēja, ka konkrētais izsaukums, pēc kura mira jaunā sieviete, bijis bezprecedenta gadījums. "Tā nebija medicīniska kļūda, bet nolaidīga attieksme, un tas ir jāvērtē tiesā!" pauda Cipule.

Tiesas spriedumu vēl varēs pārsūdzēt. Prokurore to nedarīs, bet mirušās sievietes māte vēl nav izlēmusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!