Foto: AP/Scanpix/LETA

Afganistānas un ārvalstu drošības spēki svētdien Helmandas dienvidos no teroristiskā grupējuma "Taliban" cietuma atbrīvojuši vismaz 30 cilvēkus, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Izglābto vidū ir arī bērni vecumā līdz 12 gadiem, kā arī divi policisti.

20 cilvēki, ko arestējis "Taliban", bijuši saistīti ar valdības pārstāvjiem vai arī bijuši Afganistānas armijas vai policijas tuvinieki, atzīmē medijs.

Tikmēr "Taliban" paziņojis, ka šie ieslodzītie cilvēki ir noziedznieki, kuri tiek apsūdzēti laupīšanā, nolaupīšanā un citos noziegumos.

Jau vēstīts, ka Afganistānas drošības spēki šogad "Taliban" uzbrukumos ir cietuši smagus zaudējumus. Islāmistu grupējums vēlas valstī ieviest stingru islāma likumu pārvaldi.

Šobrīd Afganistānā atrodas 8400 ASV karavīru, kā arī vēl 5000 karavīru no citām NATO dalībvalstīm. Šie spēki lielākoties apmāca Afganistānas armiju.

NATO savu kaujas operāciju Afganistānā izbeidza 2014. gada beigās, tomēr afgāņu drošības spēkiem ir bijušas lielas grūtības tikt galā ar talibiem, kā arī teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") ietekmes izplatīšanos.

ASV spēku Afganistānā komandieris ģenerālis Džons Nikolsons ir pieprasījis palielināt amerikāņu kontingentu par vairākiem tūkstošiem karavīru.

Afganistānas radikāļu grupējums "Taliban" augustā pēc ASV prezidenta Donalda Trampa Afganistānas stratēģijai teiktās runas paziņoja, ka Afganistāna kļūs par ASV kapu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!