Foto: NATO ISAF

Augsta ranga Pakistānas amatpersona pirmo reizi publiski atzinusi, ka Afganistānas islāmistu grupējuma "Taliban" vadība patvērusies Pakistānā.

Islamabada gadiem ilgi noliegusi, ka būtu nodrošinājusi Afganistānas talibu atrašanos valsts teritorijā un ka tai būtu kāda ietekme pār šo grupējumu.

"Mums ir zināma ietekme pār viņiem, jo viņu vadība atrodas Pakistānā un viņiem ir ārstēšanās iespējas, viņu ģimenes ir šeit," paziņoja Pakistānas Ārlietu ministrijas padomnieks Sartadžs Azizs, Vašingtonā uzstājoties domnīcā "Council on Foreign Affairs" ("Ārlietu padome").

"Tādēļ mēs varam izmantot šīs sviras, lai izdarītu spiedienu uz viņiem, sakot: sēdieties pie [sarunu] galda," domnīcas interneta vietnē publiskotajā tekstā lasāms Aziza teiktais.

Ministrijas padomnieks uzsvēra, ka Pakistāna esot draudējusi izraidīt Afganistānas talibus, ja tie nepiekritīs sēsties pie sarunu galda.

Diplomātiskajās aprindās par to tika atklāti runāts jau iepriekš, īpaši pēc tam, kad Islamabada pērnā gada vasarā sāka darboties kā vidutāja sarunās starp Afganistānas valdību un talibiem.

Afganistāna, ASV, Ķīna un Pakistāna februāra beigās rīkoja sarunas par Kabulas un talibu tiešo sarunu atjaunošanu. Četru valstu grupa ielūdza talibus uz sarunām, lai arī šo kaujinieku pārstāvis vēlāk paziņoja, ka ielūgums nav saņemts.

Sākotnējās miera sarunas starp nemierniekiem un Afganistānas amatpersonām sakās jūlijā, kad to pirmā kārta notika Pakistānā. Tomēr process tika apturēts pēc tam, kad jūlijā tika paziņots par "Taliban" dibinātāja un nominālā vadītāja mullas Omāra nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!