Foto: AFP/Scanpix

Afganistānas ziemeļaustrumos un Pakistānas ziemeļrietumos piektdienas vakarā notika spēcīga zemestrīce ar stiprumu 6,2 magnitūdas pēc Rihtera skalas, un tajā ir ievainoti vismaz 70 cilvēku.

Zemestrīces epicentrs atradās Afganistānā pie robežām ar Pakistānu un Tadžikistānu apmēram 280 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Kabulas. Tās hipocentrs bija 203,5 kilometru dziļumā.

Kabulas iedzīvotāji izskrēja no mājām, baidoties no pēcgrūdieniem. Zemestrīce sašūpoja ēkas arī Pakistānas galvaspilsētā Islāmabadā, un to sajuta pat Indijas galvaspilsētas Deli iedzīvotāji. Zemestrīce ilga vismaz 30 sekundes.

Vēl nav ziņots par postījumiem vai cietušajiem Afganistānā, bet Pakistānas ziemeļrietumu pilsētā Pešavarā šajā zemestrīcē bija ap 30 ievainoto, paziņoja vietējās slimnīcas preses sekretārs.

Oktobrī 5,7 magnitūdu zemestrīcē Pakistānā un Afganistānā gāja bojā vismaz 400 cilvēku un tika sagrautas daudzas ēkas. Tā notika kalnainā rajonā, kura reljefs apgrūtināja palīdzības sniegšanu zemestrīcē cietušajiem.

2005.gada oktobrī Pakistānā notika 7,6 magnitūdu zemestrīce, kas prasīja vairāk nekā 75 000 cilvēku dzīvības un atstāja bez pajumtes 3,5 miljonus.

Afganistānā bieži notiek zemestrīces, sevišķi Hindukuša kalnu grēdā, kura atrodas tuvu Eirāzijas un Indijas tektonisko plātņu savienojuma vietai.

Nepālā aprīlī notikusi stipra zemestrīce un tās pēcgrūdiens maijā prasīja vairāk nekā 8900 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!