Foto: PantherMedia/Scanpix

Afganistānas valdība trešdien deva rīkojumu valsts interneta pakalpojumu sniedzējiem bloķēt piekļuvi videoapmaiņas vietnei "YouTube", lai iedzīvotāji nevarētu noskatīties filmu, kas tiek uzskatīta par islāmu zaimojošu un ir izraisījusi vardarbīgus protestus.

Tomēr pēc apmēram pusotras stundas piekļuve "YouTube" tika atjaunota.

"Pēc Informācijas un kultūras ministrijas norādēm, Sakaru ministrija ir devusi rīkojumu visiem pakalpojumu sniedzējiem bloķēt pieeju "YouTube"," aģentūrai AFP teica Sakaru ministrijas amatpersonas Aimals Mardžans.

Viņš sacīja,. ka rīkojums par "YouTube" bloķēšanu būs spēkā, līdz šī vietne aizvāks šo aizskarošo filmu", tomēr vēlāk sacīja, ka piekļuve "YouTube" atjaunota pēc apmēram pusotras stundas.

Afganistāna iepriekš ir šo filmu nosodījusi kā "necilvēcīgu un apvainojošu".

Jau ziņots, ka bruņoti demonstranti, kas protestēja pret filmu, kas, viņuprāt, aizskar islāmu, otrdienas vakarā uzbruka ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi, kur nogalināja ASV vēstnieku Lībijā un vēl trīs amerikāņu diplomātus, un ASV vēstniecībai Ēģiptes galvaspilsētā Kairā.

Laikraksts "Wall Street Journal" ziņoja, ka filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") veidojis 52 gadus vecs Izraēlā dzimis amerikānis Sems Basils, kas Kalifornijas dienvidos strādā par nekustamo īpašumu attīstītāju. Viņš laikrakstam teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā esot pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija.

Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džonss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

Protesti notika dienā, kad tika pieminēta 11.gadadiena kopš 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!