Foto: AP/Scanpix

Kaujas Afganistānā varētu apturēt dažu nedēļu laikā, ja vien Pakistāna liktu grupējumam "Taliban" pārtraukt nemierus, raidsabiedrībai BBC pastāstīja Afganistānas armijas galvenais komandieris Šers Mohemeds Karimi.

Ģenerālis norāda, ka Pakistāna dod patvērumu un komandē "Taliban" līderus, kuri nosūta kaujiniekus uz Afganistānu. Pakistāna šīs apsūdzības noliedz.

"Talibus kontrolē [Pakistāna] – vadība ir Pakistānā," BBC citē ģenerāli. Afganistānā varētu iestāties miers, ja to vēlētos ASV un Pakistāna, uzsver Karimi. Ja Pakistāna izdarītu spiedienu uz "Taliban" līderiem vai pārliecinātu viņus, tas daudz palīdzētu miera nodrošināšanai, skaidro ģenerālis.

Pakistāna bija "Taliban" galvenā atbalstītāja no grupējuma izveidošanās 1994. gadā līdz pat režīma krišanai 2001. gadā, skaidro BBC. Vairums talibu līderu pēc tam aizmukuši uz Pakistānu un tiek uzskatīts, ka ir liela mērā atkarīgi no Pakistānā saņemtās palīdzības.

Aprīlī nopludināts NATO dokuments liecina, ka Pakistānai bijis zināms, ka tās teritorijā atrodas "Taliban" līderi. Augsta ranga talibu līderi bijuši izmitināti netālu no drošības iestādēm Islāmābādā, secināts ziņojumā.

Pakistāna visas apsūdzības noliedz, norādot, ka daudzi "Taliban" kaujinieki ir apmetušies robežas Afganistānas pusē, no kurienes rīko uzbrukumus Pakistānā. Garās robežas nosargāšana Pakistānas amatpersonām vienmēr ir bijis izaicinājums, piebilst BBC.

Ģenerāļa Karimi komentāri izskanējuši laikā, kad ASV, tuvojoties ārvalstu spēku kaujas vienību izvešanas termiņam no Afgaistānas, mudina sākt miera sarunas ar "Taliban".

Jūnijā "Taliban" atvēra savu biroju Kataras galvaspilsētā Dohā, kas ir pirmais solis miera sarunu sākšanai. ASV un Afgāņu amatpersonas cer, ka miera procesa laikā "Taliban" iesaistīsies valdībā.

Sarunas gūs panākumus, ja "Taliban" saraus saites ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda", pārtrauks vardarbību un atzīs Afganistānas konstitūciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!