Foto: Reuters/Scanpix

Viens no ietekmīgākajiem afgāņu kaujinieku komandieriem Gulbudins Hekmatjars ir nosaucis Afganistānā dienošo Lielbritānijas princi Hariju par "piedzērušos šakāli, kurš ieradies Afganistānā nogalināt nevainīgus cilvēkus".

Hekmatjars to paziņoja intervijā britu laikrakstam "Daily Telegraph".

"Piedzērušais britu princis atbrauca uz Afganistānu nogalināt nevainīgus cilvēkus. Viņš grib bez jebkāda kauna apšaudīt ar raķetēm modžahedus. Tomēr viņš ir aizmirsis vienu lietu: šakāļi nespēj medīt lauvas un ērgļus," sacīja Hekmatjars, uzturoties kaujinieku bāzē, kas, domājams, atrodas pie Afganistānas un Pakistānas robežas.

Hekmatjars arī solīja, ka viņa kaujinieki centīsies iznīcināt iespējami vairāk karavīru pirms britu spēku izvešanas no Afganistānas 2014.gadā.

"Lielbritānija ievilka sevi šajā netaisnajā, bezjēdzīgajā un nežēlīgajā konfliktā, lai pielabinātos Baltajam namam. Tomēr Lielbritānija neko neiegūs, tā tikai zaudēs asinis un bagātību. Es nesaprotu, kāpēc briti sūta savus bērnus drošā nāvē, lai iepriecinātu amerikāņu ģenerāļus," piebilda Hekmatjars.

"Šķiet, ka daži britu varas iestāžu pārstāvji vēl arvien sapņo par 18. un 19.gadsimtu; viņi grib, lai pret viņu sūtni izturētos kā pret karaļa vietvaldi un viņu princis varētu militārā uniformā medīt dzīvus cilvēkus un spēlēt tās velnišķīgās spēles, kuras viņi kādreiz pagātnē spēlēja," sacīja kaujinieku komandieris.

Hekmatjars ir Afganistānas Islāma partijas līderis. Viņš bijis Afganistānas premjerministra amatā no 1993. līdz 1994.gadam, kā arī 1996.gadā. ASV 2003.gadā pasludināja Hekmatjaru par teroristu un viņš tika iekļauts ANO melnajā sarakstā līdz ar grupējuma "Taleban" līderi Omaru un "Al Qaeda" vadītāju Osamu bin Ladenu. No 2010.gada Hekmatjara kontrolētie kaujinieku spēki varenības ziņā līdzinās islāmistu grupējumam "Taleban".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!