Afganistānas karavīriem izdevies atgūt kontroli pār svarīgākajām ziemeļu pilsētas Kondozas daļām, kuras pirmdien masīvā uzbrukumā ieņēma grupējuma "Taliban" kaujinieki, atsaucoties uz vietējām amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aizvadītajā naktī valdības spēku karavīri atguvuši gubernatora biroju, policijas šefa mītni un izlūkdienesta ēku, raidsabiedrībai pastāstīja Kondozas policijas runasvīrs Sajīds Sarvars Huseins.

"Apkārt mētājas talibu līķi," viņš papildinājis.

Iekšlietu ministrijas pārstāvis Sediks Sedikvi sociālajā tīklā "Twitter" ierakstījis, ka pilsēta ir atgūta. Pašlaik notiek operācija pēdējo pretestības "kabatu" attīrīšanai, kas varētu turpināties vairākas dienas, viņš pastāstīja aģentūrai AP. Kaujās nogalināti 200 "Taliban" kaujinieki, viņš norāda.

Tikmēr "Taliban" valdības amatpersonu paziņojumus noraida. Kaujinieki joprojām kontrolē lielāko daļu pilsētas un apkārtējos rajonus, aģentūrai "Reuters" pastāstīja grupējuma pārstāvis Zabihula Mudžahids.

No pilsētas pienāk ziņas, ka grupējums, kurš ir sagrābis policijas ekipējumu, munīciju un transportu, spiež kaujā iesaistīties vietējos vīriešus un zēnus, ziņo BBC.

ASV armija ir apstiprinājusi, ka Kondozas apkārtnē ir amerikāņu un NATO militārie padomnieki un īpašo uzdevumu spēki, taču kaujās tie nepiedaloties.

Vēstīts, ka, uzbrūkot no vairākām pusēm, kaujinieki pirmdien ieņēma Kondozas ziemeļu daļu un atbrīvoja cietumniekus, savukārt karavīri un policija atkāpās uz lidostu.

Kaujinieku mēģinājumu ieņemt arī gaisa satiksmes mezglu otrdienas rītā apturēja ASV lidmašīnu gaisa teicieni, norāda raidsabiedrība. Uz pilsētu tika nosūtīti karavīru papildspēki un sākās operācija Kondozas provinces galvaspilsētas atgūšanai.

Uzbrukums Kondozai ir viens no nopietnākajiem Afganistānā pēdējo gadu laikā. Kondoza ir pirmā provinces galvaspilsēta, ko "Taliban" izdevies ieņemt kopš 2001. gada ASV vadītā iebrukuma sākuma.

Kondozas provinci šķērso ceļi, kas savieno Afganistānas centrālo un ziemeļu daļu, un ved uz galvaspilsētu Kabulu. Province nodrošina Afganistānu ar aptuveni pusi no visas valsts rīsu ražas. Turklāt Kondoza ir arī narkotiku kontrabandas ceļu centrs.

"Taliban" šogad jau vienreiz mēģināja ieņemt Kondozu.

NATO spēki kaujas misiju Afganistānā noslēdza 2014. gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!