Foto: EPA/Scanpix/LETA

Nelielā Āfrikas karaliste Svazilenda maina savu nosaukumu, ceturtdien paziņoja tās karalis Msvati III (attēlā centrā).

Karalis valsts neatkarības 50. gadskārtas un savas 50 gadu jubilejas svinībās, kas notika stadionā valsts otrajā lielākajā pilsētā Manzini, paziņoja, ka valsts nosaukums turpmāk būs eSvatini, kas ir arī tās vēsturiskais nosaukums.

Tā kā Msvati III ir absolūts monarhs, viņam nav nekādu problēmu nomainīt savas valsts nosaukumu. Vēl gan nav zināms, cik izmaksās šīs nabadzīgās valsts pārdēvēšana.

Daudzas Āfrikas valstis, iegūstot neatkarību, "atgriezās pie saviem senajiem vietējiem nosaukumiem," sacīja karalis. "No šodienas mūs vairs nesauks par Svazilendu. Es gribu paziņot, ka no šodienas mūsu valsts būs pazīstama kā eSvatini Karaliste," teica Msvati III. Karalis sacīja, ka viņš vēlas, lai tauta varētu identificēt sevi ar valsts nosaukumu.

Valsts pamatiedzīvotāji ir svazi, kas runā svazu (svati) valodā, un tajā eSvatini nozīmē "svazu zeme". Karalis jau agrāk ir lietojis šo nosaukumu parlamenta sēžu atklāšanā, savā uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā 2017. gadā, Āfrikas Savienības konferencēs un citās starptautiskās sanāksmēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!