Foto: Reuters/Scanpix

Krievija uz Vidusjūru ir nosūtījusi kara kuģus gadījumam, ja būs nepieciešama tās pilsoņu evakuācija no Sīrijas, atsaucoties uz avotiem flotē, otrdien vēsta aģentūra "Interfax".

Piecu kuģu grupa, kurā arī divi uzbrukuma kuģi, tankkuģis un apsardzes kuģis, pirmdien atstājusi ostu Baltijas jūrā. Kuģi devušies uz Vidusjūru, kur uzturēsies nenoteiktu laika periodu, ziņo "Interfax". Aģentūra "Reuters" norāda, ka tā līdz šim ir skaidrākā norāde, ka Krievija gatavojas iespējamai savu pilsoņu evakuācijai no Sīrijas.

"Tie dodas uz Sīrijas piekrasti, lai atbalstītu iespējamo Krievijas pilsoņu evakuāciju... Gatavošanās izvietošanai notika steigā un bija stipri slepena," "Interfax" citē avotu.

"Reuters" uzsver, ka šī informācija nav neatkarīgi apstiprināta.

"Interfax" informāciju publicējis pēc tam, kad Krievijas Ārlietu ministrija otrdien apstiprināja ziņas, ka Sīrijā nolaupīti divi Krievijas pilsoņi.

Pagājušajā nedēļā Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs pieļāva iespēju, ka prezidenta Bašara al Asada pretinieki varētu uzvarēt konfliktā un ka Krievija gatavojas iespējamai savu pilsoņu evakuācijai.

Maskava, kura ir Sīrijas lielākā ieroču piegādātāja, 21 mēnesi ilgā konflikta laikā ir palikusi režīma sabiedrotā, kas trīs reizes palīdzējusi bloķēt ANO Drošības padomes rezolūcijas Sīrijas jautājumā.

Krievijai Sīrijā ir valsts ieroču eksportētāja "Rosoboronexport" birojs, kā arī neliela kuģu apkopes un remonta bāze.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

 Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!