Pamatīgu haosu ASV šonedēļ radījis nekontrolēti lidojošs augsti tehnoloģisks militārais dirižablis, kas paredzēts raķešu uzbrukuma identificēšanai, vēsta aģentūra "Reuters".

Cepelīns trešdien atvienojies no saitēm bāzē netālu no Baltimoras Mērilendas štatā, un ielidojis blakus esošajā Pensilvānijā, līdzi sev velkot aptuveni pusotru kilometru garu tauvu, kas pārrāvusi augstsprieguma līnijas, bez elektrības atstājot tūkstošiem cilvēku.

Gaisā pat tika pacelti divi F-16 iznīcinātāji, lai notriektu dirižabli, ja tas ielidotu civilās aviācijas maršrutos, norāda "Reuters". Pentagona pārstāvji paziņoja, ka vēl nav skaidri zināms, kāpēc vairāk nekā 70 metru garais lidaparāts "izlauzies brīvībā".

Armijnieki vairākas stundas centās atgūt kontroli pār dārgo cepelīnu, līdz tas pats izlaida gaisu un nokrita, skaidro aģentūra. Dirižablis nolaidies lauku apvidū.

Kā norāda amatpersonas, incidenta rezultātā bez elektrības palika 30 000 iedzīvotāju. Dirižabļa ceļojums kļuva par sociālo mediju sensāciju.

Šis cepelīns tika radīts 2,8 miljardu dolāru (2,54 miljardi eiro) vērtas programmas ietvaros. Sistēma "J-LENS" (saīsinājums no "Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System") paredzēta spārnoto raķešu uzbrukuma savlaicīgai konstatēšanai.

Pavisam programmas ietvaros izgatavoti divi šādi cepelīni, kuri, notauvoti vairāku kilometru augstumā, ar saviem radariem un sensoriem spēj konstatēt raķešu tuvošanos. Sistēma pagaidām bija testēšanas stadijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!