Foto: AP/Scanpix
Zviedrijas ģenerālprokurora vietnieks Hanss Īrmans sestdien apstiprinājis, ka aizdomās par dienu iepriekš pastrādāto teroraktu aizturēts 39 gadus vecs Uzbekistānas pilsonis.

Preses konferencē Īrmans tomēr atteicās apstiprināt, ka aizturētais sociālajos medijos būtu paudis atbalstu teroristiskajam grupējumam "Islāma valsts" vai citiem islāma ekstrēmistu grupējumiem.

Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka aizdomās turamā mobilais tālrunis un viņa sociālo mediju konti joprojām tiek pārbaudīti.

Prokurors piebilda, ka aizturētais pagaidām neesot runājis ar varasiestādēm.

Īrmans nevarēja arī apstiprināt, vai aizturētais Zviedrijā uzturējies legāli.

Kā preses konferencē savukārt paziņoja Zviedrijas policijas priekšnieks Dans Eliasons, policija ir "pārliecināta", ka aizturētais ir "īstā persona", kura piektdien ar nolaupītu kravas automašīnu ietriecās vienā no Stokholmas lielveikaliem.

"Izmeklēšanas gaitā aizdomas ir pastiprinājušās," norādīja Eliasons, piebilstot, ka tomēr nevar izslēgt arī citu personu iesaisti terorakta organizēšanā.

Komentējot iepriekš medijos izskanējušās ziņas, ka autofurgonā, kas tika izmantots terorakta pastrādāšanā, atrasts spridzeklis, policijas priekšnieks apstiprināja, ka uziets tajā "neiederīgs priekšmets". Tikmēr Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT, atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem, vēstīja, ka uzbrukumā izmantotajā automašīnā esot atrasts pašizgatavots spridzeklis.

Spridzeklis esot bijis ievietots somā, taču brīdī, kad automašīna ietriecās lielveikala ēkā, tas nav eksplodējis, tomēr uzbrucējs no tā guvis apdegumus, ziņoja SVT. Tiesa, Stokholmas policijas pārstāvis Lāšs Bistrēms šīs ziņas iepriekš atteicās apstiprināt.

Tomēr Eliasons norādīja, ka pagaidām nav zināms, vai tas ir spridzeklis, un ka turpinās tā pārbaude.

Tajā pašā laikā Zviedrijas Drošības policijas ("Säpo") priekšnieks Anderss Tornbergs atzina, ka aizdomās turamais jau iepriekš nonācis drošības iestāžu uzmanības lokā, taču ne pēdējā laikā.

Tomēr paskaidrojumus, kāpēc varasiestādes viņu nav atzinušas par nopietnu draudu, ("Säpo") priekšnieks nesniedza.

Tajā pašā laikā Eliasons aizturēto nosauca par "visai marginālu tipu".

Tonbergs pavēstīja, ka Zviedrijas varasiestādes šobrīd izmeklēšanā sadarbojas arī ar citu valstu attiecīgajiem dienestiem, taču sīkākus paskaidrojumus atteicās sniegt.

Policija atteicās komentēt arī naktī uz sestdienu Stokholmā veiktos reidus, nedz arī to, vai šobrīd tiek meklētas kādas citas konkrētas personas.

Jau vēstīts, ka Stokholmā piektdien kādā lielveikalā, kas atrodas parasti ļaužu pilnā gājēju ielā, ietriecās kravas automašīna, nogalinot četrus cilvēkus un 15 ievainojot, tostarp divus bērnus. Deviņi no ievainotajiem joprojām atrodas slimnīcās. Četru cietušo stāvoklis ir smags.

Zviedrijas Drošības policija ("Säpo") atzinusi, ka tas bijis apzināti sarīkots uzbrukums.

Tomēr atbildību par teroraktu līdz šim neviens vēl nav uzņēmies.

Sestdien Zviedrijā karogi ir nolaisti pusmastā un Stokholmas mērijā iespējams atstāt ierakstus līdzjūtību grāmatā.

Tikmēr lielākā daļa Karalienes ielas (Drottninggatan), uz kuras notika piektdienas terorakts, joprojām ir slēgta, un ļaudis pie policijas aizžogojumiem noliek ziedus.

Neskatoties uz piektdienas uzbrukumu, Zviedrijas terorisma trauksmes līmenis saglabāts trešajā pakāpē. Pastāvošajā piecu pakāpju skalā tas nozīmē, ka pastāv paaugstināti terorisma draudi un iespējams uzbrukums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!