Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas galvaspilsētā Kijevā aizdomās par spiegošanu aizturēts Krievijas militārais atašejs, atsaucoties uz mediji ziņām, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Diplomāts aizturēts nozieguma brīdī, veicot "spiegošanas aktivitātes", ziņojusi aģentūra "Interfax". Diplomātam likts pamest valsti, paziņojusi Ukrainas Ārlietu ministrija.

Militārā atašeja aizturēšana notikusi laikā, kad Kijevā aizvadītajā naktī notikušas militārās mācības.

Trešdien pagaidu prezidents Aleksandrs Turčinovs paziņoja, ka armija ir pilnā kaujas gatavībā, reaģējot uz iespējamo Krievijas karaspēka iebrukumu. Viņš arī atzina, ka valdība nekontrolē situāciju separātistu pārņemtajā Doņeckas un Luhanskas reģionā.

Jau ziņots, ka Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki aprīlī Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

24. aprīlī pretterorisma operācijas laikā Slovjanskā Ukrainas spēki iegājuši vairākos separātistu kontrolposteņos uz ceļiem. Iekšlietu ministrija ziņoja par pieciem nogalinātiem separātistu kaujiniekiem, kamēr prokrieviskie spēki ziņo pat par 13 kritušajiem.

25. aprīlī Kijeva paziņoja, ka pilnībā bloķē separātistu grupējumu pārņemto Slovjansku, lai nepieļautu promaskavisku papildspēku ierašanos.

Reaģējot uz notikumiem Ukrainā, Krievija brīdināja, ka Kijevai par "vēršanos pret savu tautu" būs jāsaskaras ar sekām un sāka militārās mācības Ukrainas robežu tuvumā. Tāpat Maskava ir brīdinājusi, ka Ukrainā varētu ievest "miera uzturētājus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!