Foto: AP/Scanpix

Krievijas žurnālists Leonīds Sviridovs (attēlā), kuru Polijā tur aizdomās par spiegošanu, lai gan Polijas tiesībsargājošās iestādes pret viņu nekad nav vērsušās ar konkrētām apsūdzībām par spiegošanu, dosies prom no Polijas.

Sviridovs aģentūrai "The Associated Press" (AP) ceturtdien teica, ka sestdien dosies prom no Varšavas, jo viņam vairs nav juridisku iespēju palikt Polijā, kur bijis žurnālists daudzus gadus. Viņš uzstāj, ka nekad nav darbojies kā Krievijas aģents un cīnīsies par savām tiesībām atgriezties Polijā.

Žurnālists teica, ka ir pārsūdzējis Polijas lēmumu atcelt viņam tiesības uzturēties Polijā. Ja nepanāks taisnību Polijas tiesā, tad Sviridovs ir gatavs vērsties pret Poliju Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kas bāzēta Strasbūrā.

Jau vēstīts, ka Polijas amatpersonas aprīlī paziņoja, ka izraidīs no valsts Krievijas žurnālistu Sviridovu, apsūdzot viņu apdraudējuma radīšanā Polijas drošībai.

Polijas Iekšējās drošības aģentūra pērn paziņoja, ka ziņu aģentūras "Rossija segodnja" žurnālists Sviridovs rada "apdraudējumu Polijas valstij". Ārlietu ministrija atņēma viņam žurnālista akreditāciju un tika sākta izmeklēšana.

Sviridovs aģentūrai tolaik AP sacīja, ka, pēc viņa domām, viņš tiek turēts aizdomās par spiegošanu. Žurnālists noliedza, ka būtu spiegojis un norādīja, ka kļuvis par upuri sliktajām politiskajam attiecībām starp Krieviju un Poliju un Polijā valdošajam pretkrieviskajam noskaņojumam.

Intervijā Sviridovs atklāja savas darbības Polijā, kuras gan neietver tikai ikdienas žurnālistiku. Viņš, piemēram, katru dienu aplūkoja vadošo Polijas enerģētikas kompāniju interneta vietnes un ziņoja par tur esošo informāciju Krievijas valsts gāzes koncernam "Gazprom". Viņš arī sūtīju uz Krieviju rakstus par Polijas valūtu un citiem ekonomiskiem tematiem.

Rietumvalstīs šāda tika darbību sauc par izlūkošanu no atklātajiem informācijas avotiem. Sviridovs tomēr uzsvēra, ka tā nav spiegošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!