Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV jaunais valsts sekretārs Maiks Pompeo piektdien Briselē NATO valstu ārlietu ministru sanāksmē uzsvēris nepieciešamību aizsardzībai tērēt atbilstošus līdzekļus, kā arī akcentējis Rietumu vienotību Krievijas agresijas draudu priekšā, pavēstīja ASV Valsts departamenta amatpersona.

ASV prezidents Donalds Tramps vairākkārt kritizējis sabiedrotos par nevēlēšanos uzņemties pienācīgu atbildības slogu NATO, kur dalībvalstu vidū ASV tērē vislielākos līdzekļus. 2014. gadā alianses dalībvalstis vienojās līdz 2024. gadam aizsardzībai tērēt 2% no IKP.

Aizsardzības finansējuma jautājums bija viens no galvenajiem Pompeo runu tematiem, sacīja ASV valsts departamenta amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, piebilstot - "visu valstu vidū bija vienprātība", ka ir jāpanāk aizsardzības tēriņu pieaugums.

Ārlietu ministri sanāksmes gaitā runājuši par Krieviju, apstiprinot NATO stratēģiju, kuras mērķis ir atturēt Krieviju no destabilizējošas uzvedības, vienlaikus uzturot dialogu, sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Pompeo uzsvēris "Krievijas agresijas mērogus un nepieciešamību Rietumiem saglabāt vienotību", sacīja ASV Valsts departamenta amatpersona.

Pēc NATO sanāksmes Briselē Pompeo dosies tālāk uz Tuvajiem Austrumiem, kur viņš tiksies ar Izraēlas, Saūda Arābijas un Jordānijas līderiem, lai runātu par reģionālajiem un divpusējiem jautājumiem. Jau ziņots, ka ASV Senāts ceturtdien valsts sekretāra amatā apstiprināja bijušo Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktoru Pompeo. Tramps martā atlaida no amata līdzšinējo ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu un paziņoja, ka viņa vietā tiks iecelts Pompeo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!