Krievijas varas iestādes ir aizturējušas divus vīriešus, kas var būt saistīti ar bumbas sprādzienu apakšzemes gājēju pārejas tunelī Maskavas centrā, kurā otrdien gāja bojā septiņi cilvēki un 93 tika ievainoti, paziņoja Federālā drošības dienesta (FDD) pārstāvis.
Viens no aizturētajiem ir čečens, bet otrs - Čečenijas kaimiņrepublikas Dagestānas avāru tautas pārstāvis.

Krievijas specdienestu vadība nešaubās, ka šis sprādziens bija terora akts, paziņoja FDD pārstāvis Vladimirs Proņičevs, kurš vada operatīvo štābu sprādziena izmeklēšanai.

Proņičevs trešdien intervijā Krievijas Sabiedriskajai televīzijai (ORT) pieļāva iespēju, ka terora aktu sarīkojuši tā sauktie Čečenijas nelikumīgie bruņotie formējumi. Tomēr operatīvais štābs izstrādā arī citas versijas, tai skaitā iespēju, ka sprādziens noticis noziedznieku rēķinu kārtošanas rezultātā, piebilda Proņičevs.

Spridzekļu eksperti arī pieļauj iespēju, ka bumbu somā var būt nesis kāds gājējs un tā sprāgusi neparedzēti.

Terora akts tika veikts, izmantojot spridzekli, kas bija ekvivalents 500 līdz 600 gramiem trotila.

Sprādzienā gāja bojā pieci vīrieši un divas sievietes. Abas sievietes ir identificētas, viņu vecums bija 18 un 20 gadu.

Pēc sprādziena tika sniegta medicīniskā palīdzība 93 ievainotajiem, no kuriem 59 tika aizvesti uz Maskavas slimnīcām, bet pārējie 34 atteicās no hospitalizācijas. No hospitalizētajiem smagā stāvoklī atrodas 10, vidēji smagā - 13 un apmierinošā - 36 cilvēki.

Starp sprādzienā ievainotajiem bija divi ASV pilsoņi, kas savulaik izceļojuši no Krievijas, un četri bērni vecumā līdz 14 gadiem. Ievainotie bērni atrodas slimnīcā, un viņu dzīvība nav apdraudēta.

Eksplozija tunelī Puškina laukumā notika otrdien ap pulksten 18 (16 pēc Latvijas laika) tikai dažus kvartālus no Kremļa un Sarkanā laukuma. Tunelis savieno trīs metrostacijas, tajā ir daudz veikalu un kiosku.

Sprādziena vietā nekavējoties ieradās Krievijas ārkārtas situāciju ministrs Sergejs Šoigu un Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, bet vēlāk vakarā - iekšlietu ministrs Vladimirs Rušailo, ģenerālprokurora vietas izpildītājs Jurijs Birjukovs un Drošības padomes sekretārs Sergejs Ivanovs, informēja "Interfax".

Otrdienas vakarā Krievijas prezidents Vladimirs Putins rīkoja sanāksmi, kurā notikušo apsprieda ar iekšlietu ministru Vladimiru Rušailo, aizsardzības ministru Igoru Sergejevu, Krievijas Federālā drošības dienesta direktora pirmo vietnieku Vladimiru Proņičevu un ārkārtas situāciju ministru Sergeju Šoigu, ziņoja aģentūra "Interfax".

Pēc sanāksmes tika paziņots, ka Putins uzņēmies personīgu kontroli pār izmeklēšanu.

Maskavas milicijā ieviests paaugstinātas gatavības stāvoklis. Tiek veiktas pārbaudes arī citos pazemes gājēju tuneļos.

Par terora aktu neviens nav uzņēmies atbildību. Čečenijas prezidents Aslans Mashadovs noliedza, ka tajā varētu būt iesaistīti čečenu kaujinieki.

"Ne regulārajiem čečenu spēkiem, ne īpašajiem dienestiem, ne kaujinieku komandieriem nav nekāda sakara ar sprādzienu Puškina laukumā," teikts Čečenijas prezidenta preses dienesta paziņojumā, kuru saņēma aģentūra AFP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!