Taizemē jau visu nedēļu turpinās vērienīga un sarežģīta operācija, lai no alu kompleksa pie Mēsāī valsts ziemeļos atbrīvotu kopš jūnija beigām tur iesprostotos 12 zēnus un viņa futbola treneri. Video ļauj gūt nelielu ieskatu, kā izskatās alas ejās, pa kurām glābēji piegādā iesprostotajiem pārtiku, skābekli un citu nepieciešamo.

11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris pazuda 23. jūnijā, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāī pilsētas valsts ziemeļos. Tajā brīdī ala bija sausa, taču pēkšņi sākušās lietusgāzes appludināja pazemes ejas.

Jaunos futbolistus gaisa kabatā četrus kilometrus no alas ieejas pirmdien atrada divi glābšanas darbos iesaistīti britu ūdenslīdēji. Iesprostotajiem ir piegādāta pārtika un sniegta medicīniskā palīdzība, taču viņu izvešana ārpusē ir ļoti sarežģīta un var prasīt pat vairākus mēnešus, ja izvēlas gaidīt ūdens līmeņa pazemināšanos.

Glābšanu sarežģī apstāklis, ka pagaidām no alas var izkļūt tikai ar ūdenslīdēju ekipējumu, kas nozīmē milzīgu risku nepieredzējušiem nirējiem. Turklāt ūdens ir praktiski necaurredzams, bet vietām ala ir tik šaura, ka ūdenslīdējiem ir jānovelk skābekļa baloni.

Ceļš no alas ieejas līdz telpai ar iesprostotajiem cilvēkiem un atpakaļ prasa 11 stundas. Pasākuma bīstamību uzsver ziņas, ka piektdien alā gājis bojā viens no glābējiem.

Pēdējās dienās ir izdevies ar industriālajiem sūkņiem pazemināt ūdens līmeni alās, tas vieš cerības izvest zēnus bez nepieciešamības nirt, izmantojot tikai glābšanas vestes. Ūdens līmeni jau izdevies pazemināt par 15% un no alas ieejas vismaz 1,5 kilometri nu mērojami bez niršanas aprīkojuma.

Meteorologi tuvākajās dienās prognozē spēcīgas lietusgāzes, kas nozīmē, ka šis plāns var tikt apdraudēts, ja to nepaspēj realizēt līdz lietus sākumam, kad ūdens līmenis atkal var sākt celties. Lietus sezona Taizemē turpinās aptuveni līdz oktobrim.

Ceturtdien avoti ziņoja, ka saskaņā ar mediķu novērtējumu zēnu un trenera veselības stāvoklis pēc ilgās pavadīšnas pazemē bez pārtikas vēl neļauj šajā pašā dienā sākt bīstamo un garo izvešanu no alas.

Glābēju komandas arī pārmeklē kalna nogāzi, cerībā atrast kādu citu ieeju alu kompleksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!