Foto: AP/Scanpix

Laikā, kad Putina lojālisti pārmet Parīzei, ka tā nav ar Krieviju iesaistījusies kopīgā cīņā pret terorismu, Krievijas cilvēktiesību aktīviste Natālija Peļevina aicina pievērst uzmanību bēdīgajai realitātei, ka Maskava vēl pirms astoņiem gadiem daudzus resursus no cīņas ar terorismu novirzījusi cīņai ar opozīciju.

Putina režīms vēl 2007.gadā nospriedis, ka Krievijā "terorisms ir sakauts", samazinājis nozīmīgāko dienestu, kas iesaistīts šajā cīņā, un daļu resursu novirzījis cīņai ar valsts politisko opozīciju, publikācijā tīmekļa vietnē "Kasparov.ru" piektdien raksta Peļevina.

Iekšlietu ministrijas nodaļa "T", kas tika izveidota pēc Beslanas terorakta, kad Federālais Drošības dienests nolēmis nodot terorisma apkarošanas "atbildību" šai ministrijai, likvidēta, neraugoties uz to, ka tā darbojusies efektīvi un izveidojusi aģentu tīklu, kuriem bijusi svarīga loma uzbrukumu novēršanā.

Tā kā varasiestādēm tobrīd licies, ka Krievijā "terorisms ir sakauts", daļa departamenta tika likvidēta. Vieniem darbiniekiem pateikts, ka viņi turpmāk iestādei nav vajadzīgi, bet citi novirzīti darbam pret opozīciju.

Tiem, kas paturēti darbā, uz darba galdiem parādījušās nevis lietas par teroristiem, bet gan opozicionāriem.

Krieviem vajadzētu atcerēties, ka pēc šī lēmuma pieņemšanas notikuši daudzi terorakti, kā arī to, kā režīms izturējies pret opozīciju, norāda aktīviste.

Tāpat viņiem vajadzētu sākt uzdot jautājumus par to, vai pareizas bijušas Kremļa kalkulācijas, ka tam nebūs jāsastopas ar teroraktiem, ja tas turpinās uzpirkt Čečenijas līderi Ramzanu Kadirovu, zinot, ka daudzi čečeni devušies karot uz Sīriju un Irāku "Islāma valsts" rindās.

Maskavai ir jācīnās ar terorismu, bet šķiet, ka "šobrīd Putina režīms vienkārši nevēlas to darīt. Ne velti daži "speci" runā - Krievijā galvenais terorists ir Kremlī," rezumē Peļevina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!