Foto: AFP/Scanpix

"Al Qaeda" Sīrijas atzara līderis aicinājis, atriebjoties par "krievu karavīru pastrādātajām sunnītu slepkavībām", Sīrijas opozīcijas spēkus uzbrukt alavītiem - šiītu sektai, kurai pieder arī Sīrijas prezidents Bašars al Asads -, bet Kaukāza džihādistus - Krievijas mierīgajiem iedzīvotājiem un karavīriem.

Grupējuma "Al Nusra" līderis Abu Mohammeds al Džolani audioierakstā "YouTube" paziņoja, ka Krievijas darbības, kas vērstas uz Asada režīma saglabāšanu, ir lemtas neveiksmei. Viņš arī Krievijas aviācijas uzlidojumus nodēvēja par "jaunu austrumu kristiešu krusta gājienu".

"Karš Sīrijā liek krieviem aizmirst tās šausmas, ar kurām tie sadūrās Afganistānā. Jaunā Krievijas iejaukšanās ir pēdējais musulmaņu un Sīrijas ienaidnieku izrāviens," paziņoja Džolani. "Viņi, ar Dieva atļauju, tiks satriekti uz Sīrijas sliekšņa."

"Ja Krievijas armija nogalina cilvēkus Sīrijā, tad nogaliniet viņu cilvēkus. Un ja viņi nogalina mūsu karavīrus, tad nogaliniet viņu karavīrus. Aci par aci," vēršoties pie Kaukāza džihādistiem, aicināja Džolani.

Maskavas uzlidojumi pamatā bijuši vērsti pret mērķiem Sīrijas ziemeļrietumos, kur "Al Nusra" ir spēcīgas pozīcijas. Arī ASV vadītā koalīcija vairākkārt vērsusies pret "Al Nusra" mērķiem.

Džolani aicināja bruņotos opozīcijas grupējumus atmest domstarpības, līdz abas gaisa spēku operācijas nebūs apturētas.

"Apturiet strīdus, līdz Rietumu krustnešu un Krievijas kampaņa Sīrijas zemē nebūs satriekta," sacīja Džolani.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!