Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" līderis Aimans az Zavahiri jaunā videovēstījumā aicina džihādistus, kas cīnās Sīrijas pilsoņkarā, apvienoties un cīnīties par Savienotajām Valstīm naidīgas valdības izveidošanu Damaskā.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstītāji galvenokārt pieder pie šiītu islāma alavītu sektas, bet nemiernieki pārsvarā ir sunnītu musulmaņi, tostarp nemiernieku grupējums "Al Nusra".

"Apvienojieties, ieklausieties un piekrītiet, ka jūs nenoliksiet savus ieročus un nepametīsiet savas tranšejas, līdz (..) netiks izveidota islāma valsts, kas atjaunos kalifātu," norādījis Zavahiri.

"Savienotās Valstis, to kompanjoni un sabiedrotie vēlas, lai jūs upurējat savas asinis (..), lai gāztu kriminālo alavītu režīmu (..) un pasargātu Izraēlas drošību," teikts "Al Qaeda" līdera paziņojumā.

Zavahiri aicinājis džihādistus sadarboties, lai izveidotu "kaujiniecisku islāma kalifātu, kas turpinās nest upurus, (..) līdz tiks uzvilkts džihāda un islāma karogs".

"Jūsu slavējamais džihāds dod cerību Palestīnas atjaunošanai 65 gadus pēc tam, kad tā mums tika nolaupīta," pieminot Sešu dienu kara gadskārtu, uzsvēris Zavahiri.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 94 000 cilvēku.

Damaskas režīms apgalvo, ka cīnās pret teroristiem, kas vēlas izveidot Sīrijā islāma valsti.

Par labu šādam apgalvojumam runāja "Al Nusra" līdera Muhameda al Džavlani aprīlī paustais lojalitātes apliecinājums Zavahiri.

"Al Nusra" tiek uzskatīts par agresīvāko un sekmīgāko Sīrijas nemiernieku grupējumu, kam ANO Drošības padome un ASV piemērojušas sankcijas, atzīstot to par teroristisku veidojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!