Foto: AFP/Scanpix

"Al Qaeda" līderis Aimans az Zavahiri trešdien tīmeklī ievietotā audiovēstījumā aicinājis izbeigt kaujas Sīrijas nemiernieku grupējumu starpā.

Sīrijā pēdējā laikā izvērsusies aktīva karadarbība starp ar "Al Qaeda" saistīto grupējumu "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIL) no vienas puses, un citiem islāmistu grupējumiem, tādiem kā "Al Nusra", kas arī ir saistīts ar "Al Qaeda", un mērenajiem grupējumiem no otras. Nemiernieku savstarpējās kaujās dzīvību zaudējuši tūkstošiem cilvēku.

Zavahiri mudināja visus džihādistu grupējumus un "visus brīvos cilvēkus Sīrijā, kas grib gāzt [prezidentu Bašaru al] Asadu, nekavējoties izbeigt kaujas starp brāļiem džihādā un islāmā".

ISIL vēlas plašās teritorijās Irākā un Sīrijā izveidot valsti, kas dzīvotu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām. Irākā ISIL kontrolē kopš decembra beigām atrodas Fallūdžas pilsēta, kā arī vairāki Anbāras provinces galvaspilsētas Ramādī rajoni.

ISIL līderis Abu Bakrs al Bagdadi svētdien tīmeklī ievietotā audiovēstījumā ISIL mudināja savus kaujiniekus "lēnām virzīties uz Bagdādi".

Par to, ka ISIL bruņojumā ir pietiekami spēcīgi ieroči, lai ieņemtu Bagdādi, pirmdien brīdināja Irākas iekšlietu ministra vietnieks Adnans al Asadi.

Sīrijas konfliktā, kas sākās 2011.gada martā, dzīvību zaudējuši 130 000 cilvēku, bet vairāki miljoni bijuši spiesti doties bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!