Foto: NATO ISAF

Starptautiskās džihādistu organizācijas "Al Qaeda" līderis Aimans al Zavahiri ir solījis lojalitāti jaunajam Afganistānas islāmistu grupējuma "Taleban" līderim mullam Haibatullam Ahunzadam.

Par to liecina sestdien tiešsaistē publicēts video.

"Es kā grupējuma "Qaedat al-Jihad" ["Al Qaeda"] komandieris solu lojalitāti," audioierakstā, kam pievienota grupējuma līdera fotogrāfija, teicis Zavahiri.

Ar šo solījumu tiek atjaunoti Zavahiri un viņa priekšteča "Al Qaeda" dibinātāja Osamas bin Ladena dotie lojalitātes solījumi, kopš grupējums guva patvērumu Afganistānā pagājušā gadsimta 90. gados.

Ziņojums ir datēts ar 1437. gada 20. šaabanu pēc islāma kalendāra, kas atbilst šā gada 27. maijam – divas dienas pēc tam, kad "Taleban" paziņoja par Ahunzadas iecelšanu amatā un oficiāli apstiprināja viņa priekšteča mullas Ahtara Mansuras bojāeju ASV gaisa triecienos.

Lai gan ieraksta autentiskums nav apstiprināts, tas atbilst "Al Qaeda" iepriekš publiskotiem un grupējuma sekotāju pārpublicētiem ierakstiem.

Video sākas ar ierakstu, kurā bin Ladens izskaidro savu lojalitātes solījumu "Taleban" dibinātājam mullam Omāram.

Zavahiri sevi uzskata par neharizmātisku personu, tādēļ bieži savos vēstījumos izmanto fragmentus vai atsauces uz bin Ladenu, kuru 2011. gadā Pakistānā nogalināja ASV specvienība.

Fundamentālistiski noskaņotais "Taleban" Afganistānā valdīja 1996.-2001. gadā, ieviešot stingru islāma likuma interpretāciju.

Talibu režīmu pēc 2001. gada 11. septembrī "Al Qaeda" sarīkotiem teroraktiem gāza ASV invāzija Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!