Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskais teroristu tīkls "Al Qaeda" uzņēmies atbildību par teroraktu sēriju Irākā, kuros aizvadītajās brīvdienās gājuši bojā vairāk nekā 100 cilvēku, vēsta aģentūra "France Presse".

Terorakti ir bijusi atbilde par “sunītu spīdzināšanas un iznīcināšanas kampaņu cietumos”, paziņojuši “Al Qaeda” pārstāvji.

Saspīlējuma pieaugums Irākā saistāms ar vēsturisku divu lielāko islāma kopienu – šiītu un sunītu nesaskaņām. 1997. gadā 66% Irākas iedzīvotāju bija šīīti, bet 34% - sunnīti. Sadama Huseina valdīšanas laikā sunnīti ieņēma noteicošos amatus valsts pārvaldē. Pēc ASV iebrukuma Irākā 2003. gadā un Huseina gāšanas, šiīti izspieda sunītus, ieņemot svarīgus amatus.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Irākā nemiernieki sestdien un svētdien sarīkojuši vairāk nekā 25 uzbrukumus. Bojāgājušo skaits tajos pirmdien pārsniedzis 100 cilvēkus, veļ simtiem cilvēku ir ievainoti.

Lielākais uzbrukums notika, kad Maisanas provinces Amaras pilsētā valsts dienvidos eksplodēja divas ar spridzekļiem piekrautas automašīnas tirgū pie šiītu mošejas, nogalinot 16 un ievainojot 60 cilvēkus.

Sestdien neilgi pirms pusnakts Salahedīnas provincē valsts ziemeļos uzbrucēji apšaudīja armijas kontrolposteni un pie tā uzspridzināja bumbu, nogalinot 11 karavīrus un astoņus ievainojot.

Svētdien netālu no ziemeļu pilsētas Kirkūkas pie valstij piederošās naftas kompānijas "North Oil Company" ēkas uzsprāga ar spridzekļiem piekrauta automašīna, nogalinot septiņus un ievainojot 17 cilvēkus, kas stāvēja rindā, lai pieteiktos darbā kompānijas apsardzē.

Sprādzieni un uzbrukumi, kuros bija cilvēku upuri, notika arī citur Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!