Foto: Reuters/Scanpix
Albānijas parlaments piektdien prezidenta amatā ievēlējis līdzšinējo likumdevēju sapulces spīkeru Iliru Metu. Balsojumā par pamatā ceremoniālo amatu viņu atbalstīja valdošā Sociālistu partija.

Bijušais premjerministrs un Sociālistu integrācijas kustības - valdošās koalīcijas partijas - līderis Meta prezidenta amatā tika ievēlēts ceturtajā balsošanas kārtā.

Pirmajās trijās balsošanās kārtās netika izvirzīts neviens kandidāts, valdošajai koalīcijai cenšoties panākt konsensu ar labējo opozīciju, kas parlamenta darbu boikotē kopš februāra vidus un pieprasa premjerministra Edi Ramas demisiju.

Parlamenta vēlēšanas ir paredzētas 18. jūnijā, bet opozīcija pieprasa Ramas demisiju, lai varētu tikt izveidot pārejas valdība un sarīkotas brīvas un taisnīgas vēlēšanas. Kaut arī boikots turpinājās arī piektdien, Meta parlamentā, kurā pavisam ir 140 vietas, saņēma 87 deputātu atbalstu. Meta solīja, ka centīsies rast kompromisu politisko grupu vidū, lai panāktu, ka tās visas piedalās jūnija vēlēšanās.

Opozīcija, kas rīko regulārus protestus, atsakās piedalīties vēlēšanu procesā, ja Rama neatkāpjas no amata. Opozīcija arī apsūdz premjeru, ka viņš Albānijā ļauj paplašināt marihuānas kultivēšanu, lai iegūtu naudu balsojuma manipulēšanai.

Rama savukārt apsūdz oponentus, ka viņi cenšas kavēt tieslietu reformas īstenošanu, kas ir svarīgs solis ceļā uz Eiropas Savienību (ES).

Bloka kandidātvalsts Albānija cer sākt sarunas par iestāšanos ES līdz gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!