Foto: AFP/Scanpix
Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC) atcēlis vētras brīdinājumu valsts austrumu piekrastē, pirmdien informē ziņu aģentūra "Associated Press".

Trauksmes stāvoklis saglabāts tikai divās Kanādas provincēs Ņubraunsvikā un Jaunskotijā. Tiek norādīts, ka, vētrai "Airīna" ("Irene") sasniedzot Kanādu, tās vēja ātrums ir ap 22 metriem sekundē, jeb divreiz mazāks, nekā svētdien.

Tiek ziņots, ka stihijā ASV gājis bojā vismaz 21 cilvēks. "Airīna" radījusi materiālos zaudējumus vismaz septiņu miljardu dolāru (3,5 miljardu latu) apmērā. Bez elektrības palikuši četri miljoni ēku. Tikai Ņujorkā un tās āpkārtnē nācies evakuēties 370 000 cilvēku.



Jau vēstīts, ka pirmdien "Airīna" tika novērtēta kā tropisks ciklons, tomēr valsts prezidents Baraks Obama ieteicis līdzpilsoņiem saglabāt modrību, jo vētras sekas būs jūtamas vēl ilgi.

Patlaban vētras skartajos apvidos vērojamas spēcīgas lietussgāzes, kas var izraisīt plūdus.

Tikmēr Ņujorkas varas iestādes ziņo, ka pilsētā lēnām atjaunoja ierastā dzīve. Sācis kursēt sabiedriskais transports un darboties lidostas, darbu atsākusi Ņujorkas birža.

Kā ziņots, ar "Airīnu" saistītos negadījumos ir gājuši bojā seši cilvēki Ziemeļkarolīnas štatā, četri Virdžīnijā, četri Pensilvānijā un pa vienam Konektikutā, Floridā un Mērilendā. Pirms ierašanās ASV "Airīna" izraidīja vismaz piecu cilvēku nāvi Karību jūras valstīs un atkarīgajās teritorijās, tai skaitā vienu nāves gadījumu Puertoriko.

"Airīna" reducējās par ciklonu neilgi pēc tam, kad tā no ASV sasniedza Kanādu. Vētra ASV ziemeļaustrumos bija pārtraukusi elektroapgādi miljoniem cilvēku, izraisījusi plūdus un likusi simtiem tūkstošu cilvēku pamest mājas, tomēr tās nodarītie postījumi Ņujorkā bija mazāki par gaidītajiem.

"Airīna" svētdien no orkāna reducējās par tropisko vētru un no ASV devās Kanādas virzienā. Orkāna centrs sestdien sasniedza ASV Atlantijas okeāna piekrasti Ziemeļkarolīnas štatā.

"Airīna" ("Irene") bija devītā tropiskā vētra un pirmais orkāns šīgada Atlantijas orkānu sezonā, kas ilgst no 1.jūnija līdz 20.novembrim. Pirmās vārdā nosauktās vētras šīgada sezonā bija "Arlēna" ("Arlene"), "Brets" ("Bret"), "Sindija" ("Cindy"), "Dons" ("Don"), "Emīlija" ("Emily"), "Frenklins" ("Franklin"), "Gerta" ("Gert") un "Hārvijs" ("Harvey").


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!