Foto: AFP/Scanpix

Sens amerikāņu futbola ticējums, kurš vienmēr ir nekļūdīgi noteicis uzvarētāju ASV prezidenta vēlēšanās jau 72 gadus, paredz republikāņu kandidāta Mita Romnija uzvaru, vēsta laikraksts ”New York Daily News”.

ASV zināmais ticējums, kas saucas ”Redskinu noteikums”, paredz, ka, ja savā pēdējā spēlē pirms prezidenta vēlēšanām amerikāņu futbola komanda ”Washington Redskins” uzvar, tad vēlēšanās uzvar kandidāts, kura partija ieguvusi vairāk balsu iepriekšējās vēlēšanās. Ja komanda zaudē, tad vēlēšanās uzvar kandidāts, kura partija pirms četrim gadiem bija mazākumā. Svētdien vakarā ”Washington Redskins” zaudēja ”Carolina Panthers” komandai, kas nozīmē, ka vēlēšanās vajadzētu uzvarēt republikānim Romnijam.

Šis ticējums nekļūdīgi darbojās visās 18 prezidenta vēlēšanās kopš 1940. gada, paredzot arī demokrāta Baraka Obamas uzvaru pirms četriem gadiem.

Tomēr ticējumam ir būtiska nianse, ka runa ir par kopējo balsu skaitu, nevis elektorātu kolēģijas balsojumu, kas nosaka vēlēšanu uzvarētāju. Tā 2000. gada vēlēšanās visvairāk balsu, kā to paredzēja ticējums, ieguva demokrātu kandidāts Als Gors, bet elektorātu kolēģijas balsojumā un ar Augstākās tiesas lēmumu par uzvarētāju pasludināja republikāni Džordžu Bušu.

Aptauju rezultāti liecina, ka Obamam un Romnijam ir līdzīgs vēlētāju atbalsts, tomēr Obamam ir lielāks atbalsts tā sauktajos svārstīgajos štatos.

Jau vēstīts, ka ASV prezidenta vēlēšanas notiks 6. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!