Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejā aizturēta amerikāņa ģimene no Ohaio štata otrdien lūgusi totalitārajai valstij sava tuvinieka atbrīvošanu, kā arī meklē palīdzību pie ASV valdības, vēsta kristiešu ziņu portāls "Charisma News".

Phenjana jūnijā paziņoja, ka par pārkāpumiem ir aizturējusi trīs bērnu tēvu Džefriju Foulu (attēlā ar bērniem) no ASV, kurš valstī ieradās kā tūrists.

"Ģimene grib izteikt visdziļāko atvainošanos KTDR (Korejas Tautas Demokrātiskā Republika) tautai un valdībai," teikts Foulu ģimenes advokāta Timotija Tepes paziņojumā. "Džefs par savu rīcību ir publiski atvainojies un Džefrija ģimene iesniedz KTDR valdībai lūgumu par žēlastību pret Džefriju, un lūdz viņu atbrīvot," turpina ģimenes pārstāvis.

Fouls Ziemeļkorejā ieradās ar tūristu grupu aprīļa beigās. Par šo lietu informēts avots augusta sākumā aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka Fouls arestēts par to, ka atstājis Bībeli zem atkritumu urnas ārvalstu jūrnieku viesnīcas vannasistabā Čhondžinā. Grāmatu atradis un varasiestādes par to informējis telpu uzkopējs.

Fouls arestēts 7. maijā lidostā pirms izlidošanas no Ziemeļkorejas. Līdz ar viņa arestu komunistiskajā valstī aizturēto amerikāņu skaits ir pieaudzis līdz trīs.

Aprīlī Ziemeļkoreja paziņoja, ka ir aizturējusi ar tūrisma vīzu iebraukušu ASV pilsoni Metjū Todu Milleru, kurš izdarījis "rupju likumpārkāpumu". Jūnijā Phenjana informēja, ka Millers un Fouls stāsies tiesas priekšā.

Ziemeļkorejā sodu izcieš arī korejiešu izcelsmes amerikāņu misionārs Kenets Bejs, kurš notiesāts par mēģinājumu izmantot reliģiju, lai "gāztu Ziemeļkorejas varu". Viņam piespriesti 15 gadi darba nometnē.

"Dažas nākamās dienas ir kritiski svarīgas, jo tuvojas Džefrijam noteiktā tiesas diena, ģimene steidzami meklē atbalstu no mūsu valdības līderiem," norāda Foulu ģimenes advokāts.

Foula sieva un bērni ir saņēmuši no viņa vēstuli un runājuši pa telefonu. Visi ir uzrakstījuši vēstuli ASV prezidentam Barakam Obamam, stāsta Tepe.

Totalitārajā Ziemeļkorejā, kur ir izveidots reliģijai līdzīgs vadoņu kults, kristietība un tās propagandēšana tiek apkarota.

Ziemeļkoreju ik gadu apmeklē tūkstošiem ārvalstu tūristu, dodot iespēju Phenjanai, pret kuru par tās centieniem radīt kodolieročus ir vērstas starptautiskās sankcijas, nopelnīt tik ļoti nepieciešamo ārvalstu valūtu.

Tūristi tiek vadāti tikai gidu pavadībā un pa noteiktām vietām, viņiem nav iespējas kontaktēties ar vienkāršajiem valsts iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!