Foto: Reuters/Scanpix

Tikai nepilnu gadu pēc tam, kad Eiropu pameta kopš Otrā pasaules kara beigām te bāzētie ASV tanki, amerikāņu kaujas mašīnas atkal atgriežas vecajā kontinentā, vēsta militāro ziņu portāls "Sargs.lv".

ASV spēkiem samazinot savu klātbūtni kontinentā, pēdējie "Abrams" tanki Eiropu pameta pagājušā gada aprīlī. Taču jau šī gada janvāra beigās Vācijā ieradušies pēdējie no 29 jaunajiem Eiropai paredzētajiem M1A2 tankiem, kas ir vecā "Abrams" uzlabotā versija.

Tie pievienosies citai kaujas tehnikai un transportam, ko izmantos militārajās mācībās Vācijā un citur Eiropā. "Šis ekipējums būs pieejams dažādām vienībām uz konkrētu mācību laiku," raksta "Sargs.lv".

Militāristi cer, ka ar šo soli tiks uzlabotas spējas sarīkot pilnvērtīgas militārās mācības.

Bruņutehnikas izmantošanai jau pieteikušās vairākas vienības. Tankus izmantos militārās mācībās, "kas šogad notiks no Francijas līdz pat Latvijai", raksta "Sargs.lv".

Vēstīts, ka 2013. gadā Eiropā notika vērienīgas NATO mācības "Stedfast Jazz 2013", kas bija pirmā reize kopš Aukstā kara beigām, kad alianse vingrinājās savu dalībvalstu teritorijas aizsardzībai.

Lai gan amatpersonas noliedza, ka "Stedfast Jazz" ar norises vietu arī Baltijas valstīts būtu saistītas ar Krievijas pieaugošajām militārajām aktivitātēm, atsevišķi analītiķi uzskata, ka bez 2009. gada Krievijas manevriem "Zapad" un "Ladoga" NATO pēdējo laiku lielākās mācības nekad nebūtu notikušas.

Centrālās un Austrumeiropas politikas speciālists Edvards Lūkass "Zapad 2009" raksturoja kā "modinātājzvanu NATO". "Tas sagrāva lielu daļu Aliansē vēl atlikušā optimisma par draudzīgajām pēcpadomju perioda attiecībām ar Krieviju," rakstīja žurnālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!