Foto: AFP/Scanpix

ASV un Krievijas prezidentiem Barakam Obamam un Vladimiram Putinam ir jāsaņemas drosme un līderu spējas, lai glābtu Sīriju no katastrofas, avīzes "Financial Times" interneta vietnē publicētajā rakstā uzsvēris Kofi Annans, kas ceturtdien paziņojis par atkāpšanos no Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašā sūtņa Sīrijas jautājumā amata.

"Sīriju vēl var glābt no visbriesmīgākās katastrofas. Tomēr no pastāvīgajām ANO Drošības padomes loceklēm, tostarp no prezidentiem Putina un Obamas, būs nepieciešama drosme un līdera spējas," Annans norādīja rakstā "Mani noslēguma padomi, kā glābt Sīriju".

Demisionējušais ANO un Arābu līgas sūtnis par acīmredzamu nosauca faktu, ka Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam ir jāatkāpjas no amata, tomēr piebilda, ka militāra iejaukšanās krīzi neatrisinās. "Militārie līdzekļi paši par sevi nespēs krīzei pielikt punktu. Tāpat to nespēs arī palīdzība un politiskie līdzekļi, ja vien tie nebūs visaptveroši un neiesaistīs visas konfliktējošās puses," skaidrots Annana rakstā.

"Visām valstīm, kas var ietekmēt Sīrijas konfliktā iesaistītās puses, ir jāapvieno savi spēki un jāpārliecina šīs puses par nepieciešamību krīzi valstī atrisināt politiski," secināja raksta autors.

Annans pieļāva, ka tieši Krievijai, Ķīnai un Irānai vienoti ir jāpārliecina Sīrijas vadība mainīt uzņemto kursu un īstenot politiskās pārejas plānu, kā arī pārliecināt sevi, ka pašreizējā valsts vadība ir zaudējusi leģitimitāti.

Viņš arī norādīja, ka pirmo soli vajadzētu spert pašas Sīrijas vadībai, jo tās "atteikšanās no kompromisiem un mierīgas konflikta noregulēšanas plāna ir galvenais šķērslis jebkādam mierīgam politiskajam procesam".

Vienlaikus demiionējušais ANO un Arābu līgas sūtnis uzsvēra, ka ASV, Lielbritānijai, Francijai, Turcijai, Saūda Arābijai un Katarai ir jāpārliecina Sīrijas opozīcija, ka tai ir jāpiedalās visaptveroša politiskā procesā.

Annans ceturtdien paziņoja par atkāpšanos no ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa amata, kurā atradās kopš februāra, jo viņa izstrādātais plāns krīzes Sīrijā noregulēšanai nedeva rezultātus un vardarbība turpinās jau 17 mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!