Foto: AP/Scanpix

Kofi Annans pametīs Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašā sūtņa Sīrijas jautājumos amatu, ziņo ārvalstu masu mediji.

Annans paziņojis ANO ģenerālsekretāram Banam Kimūnam, ka negrasās pagarināt savu īpašā sūtņa Sīrijas jautājumos mandātu pēc tā termiņa beigām šī gada 31.augustā, vēsta "Al Jazeera".

Bans Kimūns "ar dziļu nožēlu" paziņojis, ka Annans pametīs amatu, kuru ieņem kopš 23.februāra.

Bans Kimūns paudis, ka Annans ir pelnījis "apbrīnu par pašaizliedzību, ar kuru viņš veltījis savas prasmes un prestižu šim visgrūtākajām un potenciāli pateicību nenesošam uzdevumam", ziņo raidsabiedrība BBC.

ANO līderis paziņojis, ka sācis sarunas ar Arābu Līgu, lai atrastu Annana pēcteci amatā, lai "turpinātu ārkārtīgi nepieciešamos mēģinājumus panākt mieru".

"Esmu pārliecināts, ka aizvien vairāk asinsizliešanas nav atbilde, katra vardarbības diena tikai apgrūtinās risinājuma atrašanu, nesot aizvien dziļākas ciešanas valstij un lielākus draudus reģionā," viņš piebildis.

Sīrijā turpinās asiņainās nemiernieku un valdības cīņas. Kaujas Sīrijas galvaspilsētas Damaskas priekšpilsētās turpinājušās visu nakti pēc tam, kad otrdien nemiernieki paziņoja, ka ir sākta kauja par Damasku.

Annans otrdien, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, atzina, ka situācija Sīrijā "pašlaik ir krustcelēs, pašlaik ir svarīgs pagrieziena punkts".

Vēl jūlija sākumā Annans paziņoja, ka vienojies ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu par jaunu pieeju, lai izbeigtu 16 mēnešu ilgušos nemierus, ar kuru Annans iepazīstinās nemiernieku pārstāvjus. Annana miera plāns, kuru veido seši punkti, stājās spēkā 12.aprīlī, tomēr tā galvenais punkts par vardarbības izbeigšanu no visām pusēm nav izpildīts.

Annans ierosināja ik dienu divas stundas ievērot pamieru, lai varētu sniegt humāno palīdzību kauju skartajās teritorijās, kā arī nodrošināt plašsaziņas līdzekļu pārstāvju piekļuvi šīm vietām. Tāpat starptautiskais īpašais sūtnis ierosināja, ka Sīrijā notiek pašu valsts iedzīvotāju vadīti politiskie procesi, tiek ļauts piedalīties demonstrācijās un tiek atbrīvoti nemieros valdošā režīma patvaļīgi aizturētie cilvēki.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Atbilstoši "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!