Foto: Reuters/Scanpix

ANO pirmdien publicējusi ziņojumu, kurā Ukrainas spēki un Krievijas atbalstītie kaujinieki apsūdzēti civiliedzīvotāju spīdzināšanā un nepamatotā apšaudīšanā Ukrainas austrumos.

ANO aprēķinājusi, ka astoņus mēnešus ilgajā konfliktā līdz šim dzīvību zaudējuši vismaz 4634 cilvēki, savukārt aptuveni 10 234 ievainoti. Tomēr ziņojumā arī minēts, ka "reālais bojāgājušo skaits, iespējams, ir daudz lielāks".

Ziņojumā norādīts, ka aptuveni 5,2 miljonu iedzīvotāju stāvoklis līdz ar ziemas iestāšanos pasliktinājies iznīcinātās infrastruktūras dēļ, kā rezultātā mājas palikušas bez ūdens un apkures.

"Situācija iedzīvotājiem kļūst pavisam grūta, īpaši vecākiem cilvēkiem, bērniem un aprūpē esošajiem iedzīvotājiem, no kuriem daudzi atrodas uz izdzīvošanas robežas," paziņojis ANO cilvēktiesību birojs.

Tomēr 27 lappušu garajā ziņojumā apsūdzētas tiek abas puses - rietumnieciski noskaņotā Kijevas valdība un galvenokārt krieviski runājošie nemiernieki valsts austrumos.

"Valdības centieni nosargāt Ukrainas teritoriālo integritāti un atjaunot likumu un kārtību konflikta zonā mijas ar aizturēšanām, spīdzināšanu un to cilvēku pazušanu, kuri tiek turēti aizdomās par "separātismu vai terorismu"," teiks ziņojumā. "Vairumu šādu cilvēktiesību pārkāpumu pastrādājuši atsevišķi brīvprātīgo bataljoni, vai Ukrainas Drošības dienests."

ANO norāda, ka kaujinieki ir vainīgi pie kriminālo valstu radīšanas Luhanskas un Doņeckas reģionos, kuras viņi kontrolē ar ārvalstu karavīru palīdzību - atsauce uz Krievijas karaspēku, kura klātbūtni Ukrainā Maskava noliedz.

"Likumam un kārtībai samazinoties, aizvien vairāk tiek pastrādātas slepkavības, spīdzināšana, nolaupīšanas pret izpirkumu un piespiedu darbs, ko atbalsta aizvien pieaugošais ārvalstu karavīru skaits," minēts ziņojumā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko apsolījis izskatīt visas pret Ukrainas karavīriem vērstās apsūdzības.

Tomēr tiesību aizstāvju organizācijas uzskata, ka dažus no smagākajiem noziegumiem pastrādājuši Ukrainas brīvprātīgie ultranacionālisti.

Maskava arī apsūdzējusi Ukrainas Drošības dienestu (UDD) kaujinieku atbalstītāju nolaupīšanā un Krievijas žurnālistu aizturēšanā.

ANO ziņojumā uzsvērts Kijevas "ierobežotais progress", izmeklējot aptuveni 300 apšaudes apdzīvotajās vietās, par kurām kopš gada sākuma ziņojuši starptautiskie novērotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!