Foto: AFP/Scanpix

ANO paudusi nopietnas bažas par starptautiskās nevalstiskās organizācijas "World Vision International" ("Pasaules vīzija") Gazas nodaļas vadītājam izvirzītajām apsūdzībām islāmistu grupējuma "Hamas" finansēšanā.

ANO koordinators humānajai palīdzībai un attīstībai okupētajās palestīniešu teritorijās Roberts Paipers norādīja, ka palīdzības novadīšana prom no mērķauditorijas nozīmētu nopietnu ANO un ziedotāju uzticības pievilšanu.

Izraēlas iekšējās drošības dienests "Shin Bet" paziņojis, ka ik gadu 7,2 miljoni dolāru (6,5 miljoni eiro), kas ziedoti "World Vision", tiek nodoti "Hamas", kas daļu no šiem līdzekļiem izmanto savai militārajai kampaņai pret Izraēlu, tostarp pazemes tuneļu rakšanai.

Pirms vairāk nekā desmit gadiem "Hamas" rekrutējis tagadējo "World Vision" Gazas nodaļas vadītāju Muhamedu Halabi, lai to iefiltrētu starptautiskajā labdarības organizācijā.

Paipers norādīja, ka Halabi izvirzītās apsūdzības rada nopietnas bažas par palīdzības organizāciju darbu Gazā.

Izraēla ceturtdien oficiāli apsūdzēja Halabi par skaidras naudas un materiālu nodošanu "Hamas" vairāku miljonu dolāru apmērā, tostarp līdzekļu nodošanu "Hamas" militārajam spārnam.

Paipers uzsvēra, ka ir svarīgi, lai Halabi saņemtu taisnīgu tiesu.

Halabi advokāts piektdien ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka Halabi vairākas nedēļas liegti advokāta pakalpojumi.

"World Vision" ceturtdien paziņoja, ka, balstoties uz šobrīd pieejamo informāciju, organizācijai nav pamata uzskatīt, ka Halabi izvirzītās apsūdzības būtu patiesas. Tomēr piektdien, pēc "World Vision" tikšanās ar augsta ranga Izraēlas amatpersonām, šie vārdi no paziņojuma tika izsvītroti.

Reaģējot uz apsūdzībām, Vācija un Austrālija, kas ir divas lielākās Rietumu ziedotājas "World Vision" Gazas projektiem, jau apturējušas finansējumu, līdz tiks pabeigta izmeklēšana.

Savukārt "Hamas" pārstāvis paziņojis, ka grupējums nav nekādi saistīts ar Halabi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!