Foto: AP/Scanpix

Malaizija otrdien iesniedza ANO Drošības padomei (DP) rezolūcijas projektu par starptautiska tribunāla izveidošanu, kas izmeklētu aviosabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Ukrainas 2014. gada 17. jūlijā, trešdien vēstīja Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN, atsaucoties uz Krievijas aģentūru "RIA Novosti".

"Projekts tika iesniegts šodien (otrdien). Izskatīšanas datums vēl nav noteikts," sacīja Krievijas pastāvīgās pārstāvniecības ANO preses sekretārs Aleksejs Zaicevs. Viņš atzīmēja, ka Krievijas nostāja pret šāda tribunāla veidošanu nav mainījusies.

Jau ziņots, ka piecas valstis – Austrālija, Beļģija, Malaizija, Nīderlande un Ukraina, kuras veic neatkarīgu izmeklēšanu lietā par "Malaysia Airlines" lainera notriekšanu virs Ukrainas 2014. gada 17. jūlijā un visu lidmašīnā bijušo 298 cilvēku bojāeju, bija vērsušās pie ANO DP ar lūgumu izveidot starptautisku krimināltiesu to personu saukšanai pie atbildības, kas ir vainīgas ar šo incidentu saistītu noziegumu izdarīšanā.

Krievija nav atbalstījusi šo priekšlikumu un ir raksturojusi to kā "kontrproduktīvu". Rezolūcijas pieņemšanai ir svarīga Krievijas nostāja, jo šai valstij ir veto tiesības ANO Drošības padomē.

Austrālija, Beļģija, Malaizija, Nīderlande un Ukraina aicināja ANO DP dalībvalstis atbalstīt šo priekšlikumu ar mērķi nodrošināt par šo noziegumu izdarīšanu vainīgās personas pie atbildības un novērst draudus civilās aviācijas drošībai.

Malaizija ir izplatījusi ANO DP rezolūcijas projektu ar prasību izveidot starptautisku tribunālu, kas neatkarīgi izmeklētu lietu par "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas "Boeing 777" notriekšanu virs Ukrainas pērnā gada jūlijā.

Malaizija 2. jūlijā paziņoja ANO DP, ka plāno drīz iesniegt šādas rezolūcijas projektu, kuru sagatavo minētās piecas valstis . Malaizija vēlas, lai šī rezolūcija tiktu pieņemta līdz jūlija beigām. Saskaņā ar ANO Hartas 7. pantu šīs rezolūcijas īstenošana var tikt panākta ar militāru spēku.

Lidmašīna, kas lidoja no Amsterdamas uz Kualalumpuru, 2014. gada 17. jūlijā nogāzās Ukrainas austrumos. Lidmašīnā bija 298 cilvēki, kas visi gāja bojā.

Ukrainai un Rietumvalstīm ir aizdomas, ka lidmašīnu notrieca Krievijas "zeme-gaiss" tipa raķete, kuru izšāva Krievijas karavīri vai Krievijas atbalstītie separātistu kaujinieki. Maskava to noliedz, un Krievijas amatpersonas un valsts mediji ir apgalvojuši, ka lidmašīnu notrieca Ukrainas raķete vai kara lidmašīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!