Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien, 6. oktobrī, ANO Drošības padome vienbalsīgi izvirzījusi bijušo Portugāles premjerministra Antoniu Gutērreša kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Kā vēsta BBC, 67 gadus veco Gutērrešu atbalstījušas visas 15 ANO Drošības padomes locekles. Pēc balsojuma ANO Drošības padomē tiks nosūtīta rekomendācija ANO Ģenerālajai asamblejai, kur arī notiks balsojums.

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins uzsvēris, ka Guttērešs šajā Drosšības padomes balsojumā ir bijis "acīmredzams favorīts".

Šis balsojums uzņemts ar daļēju vilšanos, jo līdz šim tika sagadīts, ka par jauno ANO ģenerālsekretāru pirmo reizi varētu kļūt sieviete vai Austrumeiropas pārstāvis, norāda BBC.

Jau vēstīts, ka neoficiālajā balsojumā Gutērrešs saņēma 13 ANO Drošības padomes dalībvalstu atbalstu, turklāt pret viņa kandidatūru neiebilda neviena Drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts – ASV, Francija, Krievija, Ķīna un Lielbritānija.

Pavisam cīņā par augsto amatu piedalījās desmit kandidāti. Pret Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentes Kristalinas Georgijevas kandidatūru trešdien iebilda astoņas Drošības padomes dalībvalstis, tostarp divas pastāvīgās dalībvalstis, kas nozīmē, ka viņa oficiālā balsojumā saņemtu veto.

67 gadus Gutērrešs no 1995. gada līdz 2002. gadam bija Portugāles premjerministrs, bet no 2005. gada līdz 2015. gadam bija ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!