Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome (DP) pirmdienas vakarā stingri nosodīja uzbrukumu Saūda Arābijas vēstniecībai Irānā, kuru sestdien sarīkoja protestētāji pret prominentam šiītu garīdzniekam Saūda Arābijā izpildītu nāvessodu.

DP savā paziņojumā aicināja Irānu aizsargāt diplomātisko personālu un īpašumu, bet nepieminēja šeiham Nimram al Nimram izpildīto nāvessodu.

Demonstranti Irānā sestdien aizdedzināja Saūda Arābijas vēstniecību Teherānā un konsulātu Mašhadas pilsētā, protestējot pret Nimram al Nimram izpildīto nāvessodu. Reaģējot uz šiem uzbrukumiem, Saūda Arābija svētdienas vakarā pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Irānu.

"Drošības padomes locekles uz vistingrāko nosodīja uzbrukumus Saūda Arābijas Karalistes vēstniecībai Teherānā un tās ģenerālkonsulātam Mašhadā Irānas Islāma Republikā, kuru rezultātā notika ielaušanās diplomātiskajās un konsulārajās telpās, nodarot nopietnus postījumus," teikts DP paziņojumā.

Paužot "dziļas bažas" par šiem uzbrukumiem, DP "aicināja Irānas varas iestādes aizsargāt diplomātisko un konsulāro īpašumu un personālu, un pilnībā ievērot savas starptautiskās saistības šajā ziņā".

DP locekles aicināja abas puses "uzturēt dialogu un spert soļus saspīlējuma mazināšanai reģionā".

Saūda Arābijas vēstnieks ANO Abdallāhs al Muallimi pirms tam bija aicinājis DP "veikt visus pienācīgos pasākumus, lai nodrošinātu diplomātisko iestāžu neaizskaramību un visu saūdarābu diplomātu aizsardzību Irānā".

Saūda Arābija arī aizstāvēja sestdien notikušo nāvessodu izpildi 47 notiesātajiem, tai skaitā Nimram, vēstulē ANO ģenerālsekretāram Banam Kimūnam uzstājot, ka viņiem bija "nodrošinātas godīgas un taisnīgas prāvas, nekādi neņemot vērā viņu intelektuālo, rases vai reliģisko piederību".

Starptautiskajā sabiedrībā pieaug bažas, ka Saūda Arābijas un Irānas strīds var izjaukt miera centienus Sīrijā un Jemenā.

DP pēc Krievijas pieprasījuma otrdien apspriedīs Jemenā notiekošo bruņoto konfliktu, kurā Saūda Arābijas vadīta arābu valstu koalīcija atbalsta Jemenas prezidentam Abdrabuham Mansuram Hadi lojālo spēku cīņu pret šiītu kaujiniekiem hutiešiem, kurus atbalsta Irāna. Šis jautājums kļuvis aktuāls, kopš koalīcija ir izbeigusi pamieru ar hutiešiem Jemenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!