Foto: AP/Scanpix

Eiropa patlaban atrodas plaša mēroga krīzes priekšvakarā straujās patvēruma meklētāju pie Grieķijas robežās uzkrāšanās dēļ. Turklāt lielākoties Eiropa šo krīzi izraisījusi pati, brīdinājusi Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

Kā vēstī raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz ANO Bēgļu aģentūras pārstāvja Adriana Edvardsa teikto, situācija, kas izveidojusies uz Grieķijas robežas, noved pie pārtikas, pajumtes un ūdens trūkuma, kā arī pie bēdīgiem sanitārajiem apstākļiem. Pašreizējā situācijā aptuveni 24 000 migrantu Grieķijā nepieciešams mājoklis. Turklāt aptuveni 8500 no viņiem atrodas uz Grieķijas un Maķedonijas robežas, kur uzturēšanās apstākļi ir vēl sliktāki.

Robežas šķērsošana punktā Idomeni šobrīd ir slēgta, tāpēc izmisušie migranti sākuši protesta akcijas, lai varētu turpināt ceļu uz Rietumeiropas valstīm. Daži uz robežas esošie cilvēki tur izveidotajā nometnē pavadījuši jau vairāk nekā nedēļu, vēstī BBC.

"Vismaz 1500 cilvēku iepriekšējo nakti pavadījuši zem klajas debess. Situācija ir nokaitēta, pieaug vardarbība un uzdarbojas cilvēku kontrabandisti," sacījis Edavrds. Raidsabiedrība ziņo, ka nometni naktī skāris arī spēcīgs lietus, kas radījis nopietnus riskus tiem cilvēkiem, kas nakti pavadījuši ārā.

Jau ziņots, ka pirmdien Grieķijas policija paziņoja, ka pie Maķedonijas robežas ir sapulcējušies vairāk nekā 7000 imigrantu.

Nelegālo imigrantu Balkānu maršruta valstis piektdien paziņoja, ka neļaus ieceļot vairāk par 580 nelegālajiem imigrantiem dienā.

Valstis sākušas pastiprināt robežkontroli, kopš Austrija paziņoja, ka turpmāk pieņems ne vairāk kā 80 patvēruma pieprasījumus dienā un ļaus savu teritoriju šķērsot ne vairāk kā 3200 imigrantiem dienā.

Līdz ar stingrāku noteikumu ieviešanu tūkstošiem nelegālo imigrantu iestrēguši Grieķijā.

Šogad Eiropā ieradušies teju 120 000 nelegālo imigrantu, bet pērn - 1,2 miljoni.

Lielākā nelegālo imigrantu daļa necenšas palikt pirmajās Eiropas Savienības valstīs, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!