Foto: RIA Novosti/Scanpix

Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja ceturtdien atbalstīja rezolūciju, kas nosoda Krimas referendumu par pievienošanos Krievijai un neatzīst tā rezultātus, vēsta ārvalstu aģentūras.

Par rezolūciju balsoja 100 valstis, pret to – 11, bet 58 atturējās.

ANO Ģenerālā asambleja neatzīst Krimas referenduma rezultātus

Pretēji ANO Drošības padomes lēmumiem Ģenerālās asamblejas balsojumus neviena valsts nevar bloķēt, tomēr tās lēmumi arī nav juridiski saistoši, norāda aģentūra AP.

Rezolūciju iesniegusi Ukraina, to atbalstīja ASV un Eiropas Savienība. Divas lappuses garajā tekstā Krievija nav pieminēta, tomēr Krimas referendums tajā raksturots, kā neleģitīms. Dokuments aicina valstis neatzīt Ukrainas robežu pārzīmēšanu.

Pirms balsojuma Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins aicināja valstis noraidīt rezolūciju, sakot, ka Krimā tagad ir labota vēsturiska netaisnība un tās iedzīvotājiem ir tiesības pašiem noteikt to, vai tie vēlas pievienoties Krievijai.

Kā ziņo aģentūra "Itar-Tass", pēc tā Čurkins balsojumu vērtējis kā labu rezultātu Krievijai: "Mēs esam panākuši morālu un politisku uzvaru. Nevar būt jautājumu par Krievijas izolāciju šajā situācijā."

Pret rezolūciju balsoja Armēnija, Baltkrievija, Bolīvija, Kuba, Ziemeļkoreja, Nikaragva, Krievija, Sīrija un Sudāna.

Kā vēstīts, iepriekš Krievija izmantoja savas veto tiesības un bloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju pret Krimas aneksiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!