Foto: AFP/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns ceturtdien kā naidpilnu nosodīja ASV veidoto īsfilmu, kas izraisījusi sašutuma un pret ASV vērstu protestu vilni islāma pasaulē, norādot, ka tā apzināti ir veidota fanātisma musināšanai.

Bans ir "ļoti noraizējies" par protestiem pret ASV, kas sākušies Lībijā un citās Tuvo Austrumu valstīs saistībā ar īsfilmu, kas ir vērsta pret islāmu, informēja ANO pārstāve Vannina Maestrači.

"Nekas neattaisno tādas slepkavības un uzbrukumus. Viņš nosoda naidpilno filmu, kas, šķiet, ir apzināti veidota, lai radītu fanātismu un asinsizliešanu," piebilda ANO pārstāve.

"Laikā, kad pieaudzis saspīlējums, ģenerālsekretārs aicina būt mierīgiem un atturīgiem un uzsver nepieciešamību pēc dialoga, abpusējas cieņas un sapratnes," norādīja ANO ģenerālsekretāra preses pārstāve.

Otrdien protestētāji uzbruka ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi, nogalinot ASV vēstnieku Lībijā un trīs diplomātus, kā arī ASV vēstniecībai Ēģiptes galvaspilsētā Kairā.

Ceturtdien turpinājās vardarbīgi protesti pie ASV vēstniecības Kairā, kā arī citviet Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, piemēram, Jemenas galvaspilsētā Sanā pie ASV vēstniecības ēkas izcēlās sadursmes starp policiju un demonstrantiem, kurās gāja bojā četri cilvēki.

Irānas galvaspilsētā Teherānā vairāki simti cilvēku ceturtdien protestēja pie Šveices vēstniecības, kas Irānā pārstāv ASV intereses. Kā arī demonstrācijas notika Kuveitā un Libānā.

Laikraksts "Wall Street Journal" vēstīja, ka filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") veidojis 55 gadus vecs amerikānis Sems Basils, kura īstais vārds ir Nakula Beislijs Nakula un kas Kalifornijas dienvidos strādā par nekustamo īpašumu attīstītāju un pieder koptu kristiešu kopienai. Viņš laikrakstam teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā esot pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija.

Kalifornijas policija paziņoja, ka vīrietis, kas ar Sema Basila vārdu ievietojis īsfilmu video apmaiņas vietnē "YouTube", lūdzis aizsardzību, ko policija viņam arī garantējusi.

Lai gan par Nakulu informācijas plašākai sabiedrībai nav daudz, zināms, ka viņam 2010.gadā piesprieda gadu un deviņu mēnešus ilgu cietumsodu par bankas apkrāpšanu. Viņa ģimenes locekļi atteicās runāt ar žurnālistiem, kas pulcējās pie viņa mājas Kalifornijas dienvidos.

Iepriekš ar Sema Basila vārdu viņš ASV plašsaziņas līdzekļiem stāstīja, ka ir Izraēlā dzimis amerikānis un ebrejs, tomēr kāda viņam pietuvināta persona apstiprināja, ka viņš ir amerikānis kristieties.

14 minūtes garo īsfilmu, kas veidota no filmas "Innocence of Muslims" fragmentiem un internetā augšupielādēta jūlijā, nosodījusi arī ASV valdība.

Filmā "Innocence of Muslims", par kuras producentu arī tiek uzskatīts cilvēks ar pseidonīmu Sems Basils, aktiera attēlotais musulmaņu svētais pravietis Muhameds ir piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis.

Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu valodā un aizskāra daudzus cilvēkus arābu pasaulē.

Aktieri, kas piedalījušies filmā, nosodījuši Semu Basilu, apgalvojot, ka viņus maldināja par filmas saturu un islāma un pravieša Muhameda attēlojumu, kā arī ir dublētas viņu balsis filmas pēcapstrādē.

Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džonss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!